OLED sau QLED? Care sunt diferentele si de ce sunt atat de confuze specificatiile televizoarelor

Unul din lucrurile care ma deranjeaza cel mai mult in zilele noastre este cum aleg producatorii de televizoare sa promoveze si sa manipuleze prin tehnici de marketing consumatorii. Cred ca am mai zis-o si in alte articole, dar pur si simplu nu pot sa ma abtin. Daca e sa definim cea mai complicata categorie de produse, cele mai abstracte descrieri si tehnologii cu nume pompoase, atunci categoria televizoare iese imediat in evidenta.

De ce se intampla asta? Cererea foarte mare din categoria televizore din ultimii ani, cresterile de venituri uriase in dreptul acestor producatori. Asta a dus la game de produse fara o adresabilitate foarte clara, la fluctuatii de preturi foarte mari pentru anumite modele, la produse cu denumiri intentionat confuze, la specificatii sumare sau foarte sumare. Cererea mare a creat acest haos.

M-am tot uitat vreme de vreo 2-3 luni prin gamele producatorilor, incercand sa inteleg logica lor, sa inteleg unde se termina gama entry si incepe gama middle, sa inteleg care sunt modelele premium si ce tehnologii unice are fiecare producator in gama asta de sus. In mod normal, un reper ar trebui sa fie pretul, acesta trebuie sa fie in mare masura un indiciu. Nu si aici. Producatorii si comerciantii jongleaza cu preturile in functie de disponibilitate si de cerere, dupa cum vor, asa ajungi sa vezi reduceri de 1000-15000 lei la televizoare de 3000 lei. Colac peste pupaza, la schimarea de gama, te astepti sa ai o contiunuitate in denumirea produselor. Nu e valabil si la LG asta. Trebuie sa cauti zile in sir sa-ti dai seama ca un TV model 2019 similar ca denumire cu modelul 2018 e de fapt mult inferior. (nu si la pret insa). Verificati afirmatia asta aici. Sunt comparate 2 modele, LG SK8100PLA (model 2018) si SM8500PLA (model 2019). Observati diferentele din denumire, K e seria 2018, M e seria 2019, apoi ambele sunt serie 8000 (gama high-end la LG). Dar surpriza, modelul 2019, desi e mai scump decat cel 2018 e net inferior datorita in primul rand panelului mai slab, 8 biti+FRC versus 10 bit la modelul 2018. Asta e o diferenta foarte importanta si ar trebui sa se regaseasca mai ales in pret. Panelul pe 8 biti e mai slab la redarea culorilor, la contrast si luminozitate, dar si la uniformitate.

Las aici 2 tool-uri utile ca sa-ti faci o idee despre televizoare, modele, specificatii si performante:

  • www.displayspecifications.com – cam are toate modelele marilor producatori si iti indica niste parametrii pe care producatorii no sa-i faca niciodata publici pe site-ul lor. Util deasemenea daca vrei sa afli ce memorie Ram are un TV, ce procesor are. Astea sunt detalii importante pentru ca televizorul nu mai e doar un ecran, ele vin cu sisteme de operare care au nevoie de hardware performant pentru a reda fluent cel mai nou continut multimedia.
  • www.rtings.com – sunt niste baieti care testeaza majoritatea modelelor, preponderent cele din gama de sus, si ofera niste concluzii foarte utile impartite pe diverse categorii de interes.

Si ajungem si la ce ne-am propus, Oled vs Qled. Chiar si aici exista o oarecare confuzie in randul multor consumatori, Pleaca in primul rand de la denumire. Pe scurt:

  • Qled – apartine Samsung, este tehnologia display LED clasica cu iluminare din spate pe care Samsung a reusit s-o aduca la un nivel foarte bun si care livreaza imagine de foarte buna calitate
  • Oled – apartine LG, este o tehnologie noua, superioara Qled. E vorba de un panel LED, dar care nu mai are nevoie de iluminare din spate, sursa de lumina fiind chiar LED-ul din panel. Ofera semificativ mai bune imagini, contrast infinit (negrul este absolut pentru ca ledul e stins atunci cand e nevoie).

Gama de OLED de la LG include cateva serii: B, C, E, W. Cele mai abordabile ca pret sunt B-urile, chiar si asa, cel mai ieftin sare de 5000 lei (la diagonala 55 inch). Daca esti hotarat sa-ti cumperi OLED si nu te dau banii afara din casa, B este o alegere foarte buna, diferentele de la seriile mai scumpe nu se justifica in preturile mult mai mari.

Gama de Qled de la Samsung e compusa din seriile Q60, Q70, Q80 si Q90. Evitati Q60 daca puteti. Pretul este atractiv, dar Q60 e singurul Qled care nu are Full Array LED (se refera la iluminarea din spatele panelului si la faptul ca ledurile se sting in zonele cu negru pentru a imbunatati contrastul). Samsung este singurul producator care a reusit sa faca acest Full Array ca la carte. LG are si el tehnologia asta pe modelele LED din seria 9000, doar ca e mult inferioara celor de la Samsung. Probabil ca nici n-au vrut sa insiste mult pe ea, avand la dispozitie OLED-ul care e net superior la toate capitolele. Un Qled din seria Q70 de la Samsung e o alegere buna, dar doar daca il gasesti la un pret bun, lucru care nu prea se intampla, ele fiind pozitionate foarte aproape de OLED B de la LG.

Mai exista in randul utilizatorilor teama ca OLED-ul poate ramane impregnat (burn-in). Oled-ul este intradevar predispus la burn-in, dar asta se poate intampla in cazuri destul de rare si doar daca nu ti cont de niste reguli minime in utilizare, cum ar fi sa-l folosesti zile la rand cu imagini statice, sau posturi TV cu logo fix. Ca utilizator de OLED, pot sa confirm ca asta nu trebuie sa sperie. Se poate intampla foarte rar si exista metode de a reveni la starea initiala a panelului. In plus, LG ofera garantie care acopera si aceasta problema, deci nici ogrija.

In concluzie, OLED e clar superior lui QLED. Contrastul infinit face diferenta, mai ales in filme 4K cu HDR. Apoi, LG mai are un mare avantaj in fata Samsung (e o parere persoanala): Web OS al LG e din nou mult superior lui Tizen de la Samsung. E mai rapid, e mai intuitiv, e mai usor de folosit. Toate modelele OLED vin in pachet cu Magic Remote, acea telecomanda cu Air Mouse care misca cursorul pe display, doar prin miscarea mainii in directia dorita.

Am mai observat o chestie si asta nu are legatura cu OLED sau QLED, ci mai ales cu tv-urile ieftine din portofoliul celor 2 producatori: WebOS de la LG merge bine chiar si pe modelele de 1000 lei, pe cand la Samsung, la un model de 1200 lei e practic inutilizabil (vorbesc din experianta, detin ambele modele).


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

2 comentarii la „OLED sau QLED? Care sunt diferentele si de ce sunt atat de confuze specificatiile televizoarelor”

  1. Seriile sunt puse ca sa incurce de unii sau altii, vezi Samsung cu OLED vs QLED. Partea nasoala este ca burn in exista peste tot, dar e recunoscut si de producatori. Am asistat la o discutie recent si unii incearca sa schimbe denumirile dupa altii pentru a putea concura direct, pe serii, pe denumiri.

    Răspunde

Lasă un comentariu