Vreau un monitor mai mare. Sa-mi iau un OLED TV?

In ultima vreme, am vazut ca e la moda printre influencerii de tech de pe Youtube sa foloseasca OLED TV-uri in loc de monitoare. M-am intrebat de mai multe ori de-a lungul timpului daca merita acest switch la un TV pe post de monitor pentru PC, dar pana la aparitia OLED-ului, lucrul asta nu era o solutie viabila, din mai multe motive care tin de functionalitate si performante vizuale. Pe scurt, timp mare de raspuns, calitate slaba a imaginii cand stai la distanta mica de TV, reproducere culori slaba, paneluri de calitate slaba pe TV-urile cu un pret decent.

Monitoarele sunt echipamente optimizate pentru asta, e normal sa performeze mai bine. Meniurile, functiile, setarile sunt gandite si optimizate pentru asta.

Ce s-a schimbat intre timp? A aparut tehnologia OLED. La inceput doar pe TV-uri. Avantajele sunt clare: contrast infinit, negru perfect, timp de raspuns foarte bun, reproducere culori buna. Dar, la inceput fiind, tehnologia asta avea si 2 mari dezavantaje: burn-in si pretul mare. Din cauza acestor 2 motive, tehnologia asta nu a ajuns imediat si pe monitoare de PC. Abia dupa mai multe generatii in care s-au facut progrese in domeniu, au inceput sa apara si monitoare cu OLED. Problema cu burn-in-ul nu a disparut, dar riscul este mai mic acum. La pret insa nu s-a rezolvat mare lucru, ramane o tehnologie costisitoare. Laptopurile sunt cele care se bucura mai des de tehnologia asta OLED, pentru ca dimensiunea panelului permite pastratea unui cost decent pentru client. Monitoarele clasice fac pasi mici in directia asta, in special datorita costurilor mari de productie.

Momentan am pe birou un monitor Dell de 32 inch, model P3222QE. Mai sus de 32 inch, ca monitor, cred ca se poate merge pana pe la 40-43 inch, cam asta cred ca e diagonala maxima pana unde poti considera un display ca monitor de PC.

Pana de curand, televizoarele OLED veneau cu diagonale de minim 55 inch. Dar LG a lansat recent un TV OLED de 42 inch din seria C, un model care cred ca intra cu usurinta in targhet pentru utilizare pe PC. Modelul este OLED Smart LG 42C21LA. Desigur este un TV 4K, cu HDR, iar faptul ca face parte din seria C de OLED-uri de la LG e un plus, pentru ca vine cu un procesor de generatie noua (Procesor α9 Gen5 AI), mai performant decat cel de pe seriile A si B. Alt avantaj e ca acest TV sta bine la partea de conectica HDMI, vine cu 4 x HDMI 2.1. Nu in ultimul rand, panelul e unul care suporta 120HZ, iar asta e un detaliu nou in zona asta de TV-monitor, mai ales in gaming unde rata de refresh conteaza mult. Bonus: fiind un TV Smart, ai incluse toate aplicatiile de streaming video si altele incluse in LG Web Store.

La dezavantaje, cele mai importante sunt la capitolul conectica. Nu ai port Display Port si nici USB-C.

Citeste si…

Dell Precision 7770, statie grafica mobila, varf de gama de la Dell

Review monitor Dell U3419W curved UltraSharp, UltraWide

Ce semificatie au cifrele si literele din denumirea televizoarelor LG

Xiaomi Mi TV Stick – cea mai ieftina si performanta varianta pentru Android pe televizor

Tutorial : Smartphone cu USB-C ca o consolă gaming pe TV

Am facut upgrade la placa video: cum e trecerea de la AMD Radeon RX580 la Nvidia RTX 3060Ti


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

3 comentarii la „Vreau un monitor mai mare. Sa-mi iau un OLED TV?”

  1. Atentie ca cele de 43 au ecran mai slab decat cele de 49, cel putin momentan. Lucrurile se mai schimba, in timp, evident.

    Altfel, am amic cu LG C1 pe post de monitor, experienta lui e aici. Eu am testat multe OLED-uri si da, imi place ce vad, ca TV, ca monitor am testat un ASUS(laptop) si e ceea ce trebuie. Pe termen lung, in afara de experienta din comentarii nu o am. Am OLED acasa, dar strict ca TV. Am facut niste masuratori dupa 2 ani de zile si totul a fost oki.

    Răspunde
    • Foarte bun comentariul amicului, am citit cu atenție toate recomandările lui. M-au pus pe gânduri unele aspecte , încă analizez dacă mi se potrivește sau mai aștept câteva luni sa văd cu ce vin producătorii de monitoare pe zona asta de OLED.

Lasă un comentariu