Cum funcționează DNS-ul și de ce este important pentru navigarea pe internet

În lumea rețelelor, calculatoarele nu folosesc nume precum oamenii, ci folosesc numere, pentru că aceasta este modalitatea prin care computerele și alte dispozitive similare comunică și se identifică între ele pe o rețea, prin utilizarea numerelor precum adresele IP. În schimb, oamenii sunt obișnuiți să folosească nume în loc de numere, atunci cand se refera la o altă persoană, o țara, un loc sau o entitate, oamenii se identifică cu nume în loc de numere.

Pentru a îmbunătăți comunicarea între computere și oameni și a face navigarea pe internet mai ușoară, inginerii de rețea au dezvoltat DNS-ul, care reprezintă un sistem de nume de domeniu. DNS-ul rezolvă (transforma) numele în numere, mai precis rezolvă numele de domeniu în adrese IP. Deci, dacă introduceți o adresă web în browser-ul dvs. web, DNS-ul va rezolva numele într-un număr, deoarece computerul doar asta stie sa foloseasca: numere.

De exemplu, dacă ați dori să accesați o anumită pagină web, ați deschide browser-ul web și ați tasta numele de domeniu al site-ului, așa cum ar fi www.blogman.ro. Tehnic, nu trebuie să introduceți www.blogman.ro pentru a accesa pagina web a acestui website, puteți introduce în schimb adresa IP dacă ați ști deja care este aceasta. Dar deoarece nu suntem obișnuiți să memorăm și să gestionăm numere, mai ales când există milioane de site-uri web pe internet, putem introduce pur și simplu numele de domeniu și lăsa DNS-ul să îl convertească într-o adresă IP pentru noi.

Așadar, când introduceți www.blogman.ro în browser-ul dvs., serverul DNS va căuta în baza sa de date o adresă IP care să se potrivească cu acest nume de domeniu. Când găsește o potrivire, va rezolva numele de domeniu în adresa IP a site-ului www.blogman.ro și, odată ce acest lucru este făcut, computerul poate comunica cu un server web care gazduieste acest website și poate accesa pagina web. În principiu, DNS-ul funcționează ca o carte de telefoane: când doriți să găsiți un număr de telefon, nu căutați numărul înainte, ci căutați numele mai întâi, apoi vi se va oferi numărul.

Sistemul de servere DNS se bazeaza pe o ierarhie la nivel global, iar comunicarea si informatia pentru rezolvarea unui nume de domeniu intr-un IP circula intre aceste servere respectand aceasta ierarhie.

Ierarhie servere DNS
Ierarhie servere DNS

Serverele radacina sunt cele mai de sus in ierarhia DNS-ului. Sunt 13 servere radacina, amplasate strategic in intreaga lume, fiecare cu propriul lor IP unic. Atunci cand primeste cererea pentru adresa IP a unui nume de domeniu, serverul radacina nu cunoaste adresa IP, dar stie unde sa trimita cererea mai departe. Acesta va directiona serverul de rezolvare catre serverul TLD (top level domain) pentru domeniul .com (sau alt domeniu corespunzator). In cazul blogman.ro, cererea este directionata catre top level domanin din Romania, care este RO TLD.

Serverul TLD stocheaza informatiile despre adresele domeniilor de top, cum ar fi .com, .net, .org si altele. Cand primeste cererea pentru adresa IP a unui nume de domeniu, serverul TLD va directiona serverul de rezolvare catre serverele de nume autoritative. Acestea sunt responsabile pentru detinerea tuturor informatiilor despre un anumit domeniu, inclusiv adresa IP. Ele sunt, practic, autoritatea finala. Cand serverele de nume autoritative primesc cererea de la serverul de rezolvare, ele raspund cu adresa IP pentru numele de domeniu cautat.

Urmareste si acest tutorial video despre cum inregistrezi un domeniu in Romania:

Tutorial: Nume de domeniu pentru website in Romania

In concluzie, DNS este un sistem esential in comunicarea dintre computere si oameni. Prin rezolvarea numelor de domenii in adrese IP, DNS-ul face posibila utilizarea usor de catre oameni a internetului, fara a fi necesara memorarea unor adrese IP. DNS-ul functioneaza ca un sistem ierarhic, cu servere radacina, TLD-uri si servere de nume autoritative care lucreaza impreuna pentru a oferi adrese IP pentru numele de domenii cautate.

Daca vrei sa te conectezi la reteaua de acasa (la routerul tau de acasa) si nu esti fizic in acea locatie, exista si notiunea de Dinamic DNS. Pe scurt, acest serviciu iti da posibilitatea sa ii aloci routerului tau de acasa un nume de domeniu. La Digi (RDS), routerul nu are acelasi IP tot timpul, iar in acest caz, setarea unui nume de domeniu este cu atat mai importanta ca sa te poti conecta oricand la el. Atentie insa: conectarea din afara retelei la routerul de acasa poate reprezenta o bresa de securitate importanta. Folositi aceasta metoda doar daca stiti ce faceti. Altfel, mai sigur e sa folositi un VPN.

Digi ofera abonatilor gratuit un serviciu DNS Dinamic. Am explicat mai jos in video cum se seteaza:

Tutorial: Dns Dinamic la RDS, cum setezi, pas cu pas

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu