Conditii concedii în Turcia 2021 – pandemie, asigurări etc…

Asta nu e un articol foarte complet, dar expun câteva aspecte de care m-am lovit eu recent și pe care nu le știam sau asiguratorii/agențiile nu le pun la dispoziție.

Situatia mea e următoarea: concediu Turcia, Iunie 2021.

Am așteptat pana azi 1 iunie sa fie actualizate ultimele decizii din partea Turciei în cea ce privește condițiile cu care romanii pot călători la ei in țară. Pana acum situația nu e era tocmai rea, dar Turcia încă cerea teste PCR (pentru Covid19) pentru orice cetățean Roman care intra in țară lor. Turcia a fost în scenariu roșu pana pe 17 Mai, de atunci ei sunt în scenariu galben, adică nu e prea roz situația pe acolo în cea ce privește pandemia. Romania a trecut recent la o rata de pozitivare de sub 1%, asta o clasează în lista țărilor cu factor mic de risc. 

Condiții de călătorie în Turcia în pandemie

Conditii noi de calatorie in Turcia de la 1 Iunie:

S-a scos obligativitatea de a prezenta un test PCR, dar doar:

  • Dacă poți dovedi ca ai trecut prin boala (Covid 19, adică sa fi declarat oficial cu Covid, sa fi fost luat în evidenta oficial. Dacă ai avut Covid, dar n-ai spus la nimeni, nu te ajuta cu nimic. Nici măcar un test anticorpi)
  • Daca ai vaccinul făcut, iar perioada dintre rapel și data plecării nu e mai mică de 14 zile.

Dacă nu ești în una din situațiile de mai sus, ești obligat sa faci test PCR

Situatia copiilor:

  • copiii pana în 6 ani nu au nici o obligație.
  • Copiii peste 6 ani trebuie sa facă un test PCR (maxim 72 ore înainte de plecare) sau un test rapid antigen (maxim 48 ore înainte). Bănuiesc ca un test antigen e preferat, e mai ușor de făcut și e mai ieftin (am văzut și oferte de test antigen cu 65 lei).

Asigurarea de călătorie în pandemie

Aici discuția devine interesanta, pentu ca exista tot felul de oferte, unele includ protecție Covid, altele nu.

Trebuie sa știți ca problema trebuie tratată din 2 perspective:

  • cum te asiguri ca iti recuperezi banii dacă un test covid iti iese pozitiv înainte sa pleci
  • cum te asiguri ca acoperi alte cheltuieli pentru evenimente neplăcute în timpul concediului.

Sunt 2 lucruri diferite și aici trebuie sa aveți grija. O asigurare de călătorie, fie ea clasica sau premium, nu include obligatoriu și riscul unui test pozitiv (înainte de plecarea în călătorie). Pentru asta exista asigurarea de tip STORNO. Acest tip de asigurare acoperă aceste riscuri, evenimente care se pot întâmpla înainte sa pleci în călătorie, și în baza ei iti recuperezi integral sau parțial banii plătiți (trebuie sa citiți cu atenție condițiile, unele asigurări dau doar o mică parte din bani înapoi, alții dau mare parte sau chiar toți banii). Desigur, sunt diferențe de cost între acestea. Asigurarile STORNO sunt calculate în mare parte având ca reper suma plătită pentru acel concediu, pe persoana sau pe familie. Asigurarea STORNO e și cea mai scumpa dintre toate, am observat ca la un cost de familie de 2000 euro, o asigurare STORNO poate sa ajungă pe la 70-90 EURO dacă vrei sa recuperezi toți banii în caz ca apare o problema.

Daca ai trecut cu bine de primul pas, ai nevoie de o asigurare buna de călătorie. Aici oferta e și mai variata. Costurile diferă mult în funcție de ce include acea asigurare. Oricum ar fi, costul acestei asigurări este infim în comparație cu ce avantaje ai în situația în care apar evenimente neplăcute pe perioada concediului. Chiar dacă aceasta asigurare este una opțională, eu zic ca n-ai nici o scuza sa pleci fără o asigurare în concediu, mai ales când pleci în alta țară și mai ales când țară asta nu e în Uniunea Europeana, cum e Turcia. Recomandarea e sa faci o asigurare Premium, acoperă foarte multe evenimente, de la pierdere bagaje, întârzieri, probleme de sănătate, recuperare, tratament prioritar, ete… foarte multe. E important sa te uiți si la sumele cu care sunt acoperite aceste evenimente. Daca din nefericire pățești ceva ce va necesita tratament într-un spital bun și cu perioade de recuperare, atunci vei înțelege de ce o asigurare care acoperă sume de zeci de mii de euro e mai utila decât una care acoperă câteva sute de euro. Un tratament, o operatie sau o recuperare într-un spital din străinătate bun, poate sa coste lejer zeci de mii de euro.

Dupa ce m-am documentat mai multe zile în legătură cu aceste asigurări, am rămas totuși cu o nelămurire: Majoritatea asiguratorilor includ în condiții o nota de acest fel: asigurarea nu acoperă evenimente care se întâmplă intr-o țară unde exista o avertizare oficială de călătorie. Daca ne uitam pe site-ul MAE, la Turcia, apare aceasta nota în partea de sus: Există factori de risc – evitaţi deplasările ce nu sunt necesare!

Si aici nu știu de unde sa apuc problema. Asiguratorul iti face cu plăcere o asigurare și iei ia banii desi exista aceasta avertizare de călătorie în Turcia. Sunt curios dacă se vor lega ulterior de acest aspect, atunci când vei avea nevoie de ajutorul lor, în baza poliței încheiate. Poate sunt printre cititori persoane care se pricep mai bine, sau care s-au lovit de astfel de situații. Un comentariu pe  acest subiect ar fi foarte util.

concedii pandemie asigurări
Concediu Turcia 2021 – condiții, asigurare, covid

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

3 comentarii la „Conditii concedii în Turcia 2021 – pandemie, asigurări etc…”

    • Aici am o parere personala, probabil diferita de a multora si anume ca merita orice concediu in Romania cu exceptia litoralului romanesc, unde servicile sunt foarte proaste si foarte scumpe. Singurul avantaj al litoralului romanesc e timpul scurt in care poti ajunge si cam asta e tot. La dezavantaje as putea sa umplu multe pagini.

Lasă un comentariu