PCIE Gen 5: Nevoia de viteză și viitorul tehnologiei de stocare

În lumea tehnologiei, viteza este întotdeauna un factor important. În cazul unităților SSD (Solid-State Drive), dezvoltarea continuă aduce noi tehnologii menite să ofere performanțe superioare.

Unul dintre cele mai noi produse de pe piață sunt SSD-urile Pcie de generația a cincea (Gen 5). Cu o viteză teoretică impresionantă, SSD-ul pe Pcie Gen 5 poate deveni un viitor nou upgrade pentru PC-urile noastre, dar în același timp, performanta teoretica s-a putea sa nu justifice investiția pentru utilizatorii obișnuiți.

Un model de SSD PCIE Gen 5 este Crucial T700. PcGarage are acest model în oferta, desi fără stoc momentan, iar prețurile sunt destul de mari. Varianta de 1TB costa putin peste 900 lei.

Noul SSD Pcie Gen 5, promite performanțe remarcabile, având o viteză de transfer de până la 16 gigabiți pe secundă, cu mai mult de 12 gigabiți pe secundă în citire secvențială și aproximativ 11 gigabiți pe secundă în scriere secvențială. Testele recente au dezvăluit ca că performanțele teoretice nu se traduc întotdeauna în practică. Performanța sa este adesea limitată de factori precum controlerul și tipul de memorie NAND utilizat. În unele cazuri, unitatea nu reușește să atingă vitezele maxime în condiții de utilizare obișnuite. Spre exemplu, testele de gaming arată că performanța reală a unității Gen 5 este doar cu aproximativ 5% mai bună decât a unei unități Gen 4, care este mult mai accesibilă.

Test viteza SSD Crucial T700 PCIE Gen5
Test viteza SSD Crucial T700 PCIE Gen5

Cu toate că performanța unităților SSD pe Pcie Gen 5 poate părea puțin neinteresanta în contextul actual, adevărata sa valoare constă în pregătirea pentru viitor. Interfața Gen 5 permite viitoarelor unități SSD să obțină aceleași performanțe cu jumătate din numărul de canale (lanes) PCIE sau să ofere aceeași performanță folosind mai puține canale, ceea ce înseamnă o flexibilitate mai mare pentru utilizatori. SSD-urile Pcie Gen 5 sunt mai mult o investiție pentru viitor decât o necesitate imediată.

Despre PCIE Gen 5

PCIE lanes (linii PCIE) se referă la canalele de transfer de date disponibile pe o interfață PCIE (Peripheral Component Interconnect Express). PCIE este un standard de interconectare dezvoltat pentru a permite comunicarea rapidă între diferite componente hardware dintr-un computer, cum ar fi placa grafică, placa de sunet, unitățile de stocare SSD și alte dispozitive periferice.Fiecare interfață PCIE are un anumit număr de canale, reprezentând căile fizice de date disponibile pentru comunicație între componentele conectate la interfață. Fiecare linie PCIE poate transporta date în ambele direcții, atât în emisie (outbound) cât și în recepție (inbound).

Iată principalele caracteristici și diferențe între PCIe Gen 5 și PCIe Gen 4:

Viteza de transfer:

  • PCIe Gen 4 oferă o viteză de transfer maximă teoretică de aproximativ 16 gigabiți pe secundă (GB/s) pe fiecare căi x16 (pentru o interfață PCIe cu 16 căi). Asta înseamnă că o interfață PCIe Gen 4 x16 poate atinge o lățime de bandă totală de aproximativ 64 GB/s (16 căi x 4 GB/s).
  • PCIe Gen 5 aduce o îmbunătățire semnificativă a vitezei și oferă o viteză maximă teoretică de aproximativ 32 GB/s pe fiecare căi x16 (pentru o interfață PCIe cu 16 canale). Astfel, o interfață PCIe Gen 5 x16 poate ajunge la o lățime de bandă totală de aproximativ 128 GB/s (16 canale x 8 GB/s).

Compatibilitate:

  • PCIe Gen 5 este complet retrocompatibil cu standardul PCIe Gen 4. Acest lucru înseamnă că dispozitivele PCIe Gen 5 pot funcționa pe sloturile PCIe Gen 4, dar vor funcționa la viteza maximă suportată de standardul mai vechi (adică 16 GB/s pe fiecare canale x16).
  • De asemenea, PCIe Gen 4 este retrocompatibil cu standardul PCIe Gen 3. Dispozitivele PCIe Gen 4 pot funcționa pe sloturile PCIe Gen 3, dar la viteza maximă suportată de acesta (adică 8 GB/s pe fiecare căi x16).
PCIE Gen 4 lanes
PCIE Gen 4 lanes

Teoretic, datorită vitezei mai mari, PCIe Gen 5 poate fi benefic pentru aplicații și sarcini care necesită transferuri rapide de date, cum ar fi lucrul cu fișiere mari sau jocurile video complexe.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu