Dimensiuni jante auto, cum alegi o janta care sa arate cat mai bine pe masina ta

1 februarie 2018

Nu stiu cat de subiectiv sunt in legatura cu asta, dar din punctul meu de vedere aspectul unei masini e dat intr-o mare masura si de designul si dimensiunea rotilor.La fiecare masina detinuta am adus imbunatatiri din acest punct de vedere. Mi-a luat totusi ceva timp pana am inteles toti parametrii in functie de care alegi o janta astfel incat sa arate sau sa se incadreze acolo asa cum iti doresti.

Ati observat ca masinile dotate slab din fabrica vin de obicei cu jante mici in dimensiune, dar mici si in latime? La partea cu diametrul mai e cum mai e, dar jantele inguste arata oribil pe anumite masini. Si asta nu e tot, poti sa ai o janta ceva mai lata dar sa nu iasa totusi suficient de mult in afara astfel incat sa ofere un aspect mai placut masinii. E vorba aici de niste specificatii ale jantei pe care trebuie sa le sti si sa le intelegi ca sa poti alege ulterior una pe placul tau.

Latime janta

Un indictor care apare ca J pe janta – reprezinta, asa cum zice si numele latimea jantei, dimensiunea dintre cele 2 margini de sus intre care intra anvelopa. In general, la masinile din clasa medie valoarea J-ului este de aprox 6-7.5 (7.5 insemna ca e mai lata decat 6).

Offset (ET)

Este al 2-lea indicator important. Reprezinta distanta dintre o sectiune de la jumatatea latimii pana la suprafata unde janta face contact cu butucul masinii (e complicat, dar vezi imaginea de mai jos). Cu cat ET e mai mic, cu atat janta iese mai in afara masinii.

dimensi uni jante, offset, et, latime ce inseamna

Diametrul jantei este si el important in felul cum o masina arata. Sa dau un singur exemplu aici: incercati sa gasiti un Opel Insignia cu jante de 16 inch. Desi exista foarte putine, arata groaznic. Asta pentru designul caroseriei este gandit pentru jante cu diametru mare, asta e si motivul pentru care pe Opel Insignia poti pune legal jante pana la 20 inch sau chiar mai sus pe versiunile sport.

Totusi, o precizare importanta aici: indiferent de diametrul jantei, fie ca e de 16 inch sau e de 20 inch, toata roata (incluzand si anvelopa) va avea la exterior acelasi diametru. Asta se intampla punand pe janta respectiva o anvelopa dimensionata corect, conform cartii tehnice a masinii, si asa e correct, altfel risti ca roata sa atinga in mers alte componente, in plus, nu vei mai primi correct informatii despre viteza de la instrumentele de bord.

Calculator online dimensiuni jante

Ca sa intelegeti si mai bine si sa faceti simulari si comparatii, va lasa mai jos un link catre un site care e foarte util in acest sens. Sunt mai multe de acest fel, dar asta mi s-a parut mie cel mai ok si cu o reprezentare grafica foarte edificatoare.

http://www.tire-size-calculator.info/

calculator jante auto,et,latime,diametru

Dincolo de aspect, trebuie sa fiti constienti ca un diametru mai mare al jantei vine si cu niste dezavantaje importante. Cel mai cunoscut: masina se simte mult mai rigida, vei simti denivelarile mult mai serios. Desigur, e si mult mai stabila, dar tu decizi ce e mai important, raportandu-ne la drumurile noastre. In cea ce priveste latimea mai mare, si aici exista un dezavantaj, in special in sensul ca vei obtine un consum mai mare de carburant.


Pe aceasi tema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *