Cum conectezi corect un cooler AIO de procesor cu răcire cu lichid pe placa de baza

M-am lovit recent de o situatie. Fiind un utilizator de moda veche în domeniul asamblarilor de PC-uri din componente, am fost nevoit pentru prima data sa instalez o răcire pe lichid pentru un procesor.

E vorba de un sistem de răcire AIO cu lichid de la NZXT, un sistem simplu cu un radiator, un ventilator și o pompa de apa.

Cooler AIO Lichid NZXT
Cooler AIO Lichid NZXT

Nu mi-a trecut niciodată prin cap, pana azi, ca nu m-aș descurca sa fac asta fără sa citesc documentația. Totuși, m-am blocat când a fost nevoie sa conectez pe placa de baza cele doua cabluri cu care vine acest cooler. mai exact, astea din imaginea de mai jos.

Conectori Cooler Lichid AIO pentru procesor
Conectori Cooler Lichid AIO pentru procesor

De regula, plăcile de baza foarte noi au conectori marcați special pentru alimentare pompa de apa. Dar, plăcile de baza mai vechi de 2-3 ani, nu prea au (majoritatea). Și atunci, intervine dilema, unde conectezi cele 2 cabluri? E nevoie sa le conectezi pe ambele?

Răspunsurile sunt aici, și le explic pentru ca au și o logica.

Orice placa de baza are un conector pentru ventilatorul CPU. Acesta are 4 pini. Conectorii cu 4 pini sunt cei compatibile cu ventilatoarele cu viteza de rotație variabila. E normal asta, pentru ca nu vrei ca ventilatorul procesorului sa meargă la 100% chiar și atunci când procesorul nu prea e utilizat. Asta din rațiuni de zgomot în special, dar și pentru ca o turatie mai mică a ventilatorului ii poate prelungi durata de viață.

Orice placa de baza are, pe langa conectorul CPU pentru ventilator, cel putin încă un conector pentru ventilatoare suplimentare. Aceste pot fi cu 4 pini sau cu 3 pini. De regula sunt cu 4 pini, mai ales la plăcile de baza mai noi.

Conectori ventilatoare pe placa de baza
Conectori ventilatoare pe placa de baza

Coolerul cu lichid de la NZXT avea conectorii ca în prima imagine, unul cu 4 pini și unul cu 3.
Cablul cu 4 pini este cel care alimentează ventilatorul care este atașat pe radiator. Cablul cu 3 pini este cel care alimentează pompa de apa care asigura recircularea lichidului prin radiator și baza de cupru care sta pe procesor.

Aceste doua cabluri se conectează astfel:

  • cel cu 4 pini (ventilatorul) se conectează în CPU_FAN de pe placa de baza. E logic, pentru ca senzorul de temperatura al procesorului ii spune ventilatorului conectat în acest conector sa crească sau sa scadă turația atunci când temperatura e mare sau e scăzută. Ventilatorul va produce un debit de aer mai mare care trece prin radiator și va raci mai repede lichidul care trece pe acolo și care ajunge în cele din urma în baza de cupru de pe procesor.
  • cel cu 3 pini (pompa de apa) se conectează în orice alt conector pentru ventilator de pe placa de baza. Poate sa fie CPU_OPT sau SYS_FAN. Dacă conectorul de pe placa de baza e cu 4 pini, înseamnă ca un senzor de pe placa de baza indica și pentru acesta o viteza de rotație variabila. Doar ca, pompa de apa, nu are nevoie de viteza variabila. Nici nu cred ca e „sănătoasă” aceasta variație pentru ea. Așa ca, e nevoie, sa intrați în BIOS și sa setați viteza de rotație maxima pentru acest conector.

De ce am scris acest mic tutorial? Pentru ca documentația primită de la NZXT în cazul meu era destul de neclara și făcea referire în special la plăcile de baza foarte noi. Nici cautarea pe internet n-a fost chiar clara, am găsit pe forumuri informații care se băteau cap în cap și a fost nevoie de mai bine de 15 minute de documentare sa înțeleg cum funcționează acest sistem de răcire AIO.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu