Ce înseamnă Hyper-Threading când ne referim la un procesor?

Hyper-threading, sau tehnologia de nuclee virtuale, este un concept important în lumea procesoarelor și a computerelelor moderne. Prin dublarea numărului de nuclee pe un procesor, tehnologia hiper-threading permite computerului să ruleze mai multe instrucțiuni în același timp, ceea ce crește dramatic performanța și viteza de răspuns a acestuia.

În esență, prin hyper-threading se emuleaza un al doilea nucleu pe fiecare nucleu fizic al procesorului. În mod normal, un nucleu fizic poate executa o singură instrucțiune la un moment dat, dar hiper-threading-ul permite nucleului să lucreze la două instrucțiuni diferite simultan, astfel încât procesorul să poată rula mai multe programe în același timp.

Aplicațiile care profită de tehnologia multi-threading, cum ar fi editarea video și codarea video, vor beneficia cel mai mult de un procesor hyper-threaded. Dar aplicațiile mai ușoare, cum ar fi navigarea pe web sau scrierea de documente, nu vor vedea o diferență semnificativă în performanța procesorului.

Hyper-threading a fost introdus pentru prima dată de Intel în 2002 și este încă folosit pe procesoarele Intel de astăzi. De fapt, majoritatea procesoarelor moderne, inclusiv cele de la AMD, includ o formă de tehnologie de cu nuclee virtuale.

Personal, folosesc un procesor quad-core Intel i9 pe computerul meu și are, de asemenea, tehnologie hyper-threading. Dacă deschid tasa manager, sistemul meu de operare va recunoaște că am 16 nuclee fizice și 24 nuclee logice sau virtuale. Este important să reținem că pentru a profita de hiper-threading, este necesar să rulăm aplicații care beneficiază de tehnologia multi-threading.

Procesor Hyper-Threading
Procesor Hyper-Threading

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu