Carduri SD – clase de performanta,capacitate,viteza – tot ce trebuie sa sti ca sa alegi ce trebuie

Poate vi s-a intamplat in ultima vreme sa va pierdeti in multitudinea de modele cu diverse specificatii pentru cardurile SD (sau Micro SD). De multe ori, detaliile de pe ambalaj sunt neclare si te trezesti ca ai cumparat ceva ce nu iti e suficient de performant pentru ce ai nevoie. Vom rezolva asta in acest articol.

Cardul SD (Secure Digital) au aparut in 1999 si au devenit repede populare pentru ca ofereau posibilitatea extinderii memoriei pe diverse echipamente mobile la costuri relativ mici.

Vom analiza cardurile SD din toate perspectivele, le luam pe rand mai jos:

Format si capacitate

Dupa forma, cardurile SD sunt de 3 feluri: SD (lansat in 1999), MiniSD (lansat in 2003) si Micro SD (lansat in 2006). Imaginea de mai jos arata exact forma pentru fiecare. Astazi, cardurile MiniSD au cam disparut din peisaj, au ramas cele SD, utilizate mai mult in camere foto si video, iar formatul cel mai popular este Micro SD, datorita dimensiunilor mici, utilizate mai ales in telefoane mobile.

Carduri SD – tipuri de card dupa forma

In functie de capacitatea suportata, cardurile SD de impart in:

  • Card SD – pana la 2GB
  • Card SD HC – de la 2 pana la 32GB
  • Card SD XC – de la 32GB pana la 2TB
  • Card SD UC – de la 2TB pana la 128TB
Carduri SD – clasificare in functie de capacitate

Observati ca momentan cele mai utilizate sunt cardurile SD XC, ele ofera cel mai bun pret raportat la capacitatea oferita. N-am gasit la vanzare acum un card SD UC, desi au fost anuntate acum 1 an si ceva, inca nu sunt disponibile si probabil va mai dura ceva pana vor deveni.

Clasificare carduri SD dupa clasa de viteza

Pe toate cardurile, sau pe ambalajul lor, veti vedea niste cifre in interiorul unui cerc. Ele reprezinta clasa de viteza din care cardul face parte. Aceste clase de viteza sunt importante in stabilirea performantelor unui card. Ulterior au aparut alte 2 clase pentru cardurile mai noi, clasele UHS 1 sau 3. Apoi, cand a inceput nebunia cu camerele foto pe telefoane, a fost nevoie de o clasificare pe clase in functie de performantele la inregistrare video: V6, V10, V30, V60, V90. Ce inseamna toate aceste clase in functie de viteza de transfer oferita? Mai jos e o imagine edificatoare.

Carduri SD – clase de viteza

Atentie, toate aceste clase de viteza si performantele de transfer se refera la viteza de scriere pe card. E important, pentru ca, odata cu formatele noi de inregistrare video sau foto, genereaza flux mare de date, caz in care cardul trebuie sa fie din clasa de viteza potrivita pentru a sustine scrierea acelor date.

Multi producatori pun pe ambala niste cifre care induc putin in eroare cumparatorii, mai ales daca nu sti ce inseamna ele. Mai jos eun exemplu, sunt 2 carduri SanDisk, pe ele sunt trecute aceleasi clase de viteza, dar viteza in MB difera mult. Aceste viteze in MB/s de la carduri sunt de fapt vitezele de citire pana la care cardul poate ajunge. Ori, daca te intereseaza un card pe care vrei sa filmezi in format 4K, nu inseamna ca un card pe care scrie 90MB/s poate face fata, e nevoie sa verifici viteza de scriere pe care cardul o suporta.

Mai nou, a aparut o noua clasa de performanta pentru cardurile SD, iar ea se refera la performanta oferita pentru aplicatii : SD Application Performance Class. Aceasta reflecta performantele unui card in conditiile utilizarii lui care stocare pentru aplicatii sau sisteme de operare. Nevoia de performanta aici e diferita fata de simpla scriere a datelor precum in cazul unui filmari. Aplicatiile sau sistemele de operare folosesc intensiv scrierea si citirea anumitor date, aleator. Aici intervine notiunea de IOPS (Input/output operations per second), exact aceasi notiune regasita si in specificatiile HDD-urilor clasice.

Carduri SD – clasa de performanta pentru aplicatii

Clasificare carduri dupa interfata BUS

In functie de interfata BUS, cardurile se impart in alte 4 categorii: SD HC, SD XC I, SD XC II si SD XC III. Performantele pentru fiecare sunt mai jos.

Carduri SD – clasificare dupa Interfata BUS

Cardurile SD XC II se gasesc deja in magazine, preturile nu sunt tocmai atractive, dar performantele lor, dupa cum se vede mai sus sunt net superioare cu ce eram obisnuiti pana acum. Daca esti un videograf profesionist, esti obligat sa lucrezi cu astfel de caduri, mai ales daca inregistrezi in formate 6K sau 8K.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu