Cu ce aplicații de cameră filmați cu telefonul? Eu am comparat două aici.

Dacă faci video cu telefonul și vrei sa iasă ceva bun calitativ, atunci aplicația nativa de camera a sistemului de operare (IOS sau Android) nu e ce trebuie. Asta pentru ca acolo ai aproape toate setarile pe Auto și nu poți controla mai nimic manual. În anumite condiții poți scoate niște video ok cu aplicațiile native, dar situațiile astea sunt putine.

Ce parametrii trebuie sa setezi manual în App Camera

Sunt 4 parametrii de care trebuie sa ai grija:

  • ISO – trebuie sa fie cât mai mic posibil (în condițiile de iluminare date) ca sa nu apara zgomot de imagine în video. Sfat: nu treceti cu ISO peste 800 niciodată la filmarea cu telefonul. Calitatea scade prea mult ca sa fie ceva utilizabil.
  • FrameRate – folosiți 24 FPS pentru video cinematice și 60-120 FPS pentru SlowMotion. Atât! Nu aveți nevoie de altceva.
  • Shutter Speed – Acesta influențează și el luminozitatea pe video, dar exista o regula de baza pentru el. Setează-l la dublul FrameRate și ești ok (la un FPS de 24 poți pune ShutterSpeed 1/48). Desigur poți pune valori mai mici dacă vrei o imagine mai blurata, sau o valoare mai mare dacă filmezi o scena dramatica. Îl poți creste și în cazul în care scena are nevoie de mai multa lumina și ISO e deja setat la un nivel mare.
  • White Balance – acesta influențează culorile foarte mult. Scopul tău este sa ajungi sa ai pe video culorile naturale. Dacă e pe Auto, atunci culorile se vor schimba de la o scena la alta în funcție de ce e pe fundal, la final, va ieși o filmare foarte aiurea. Așa ca, setează WhiteBalance și blochează valoarea cât timp filmezi scena aia. În oprincipiu, dacă filmezi afara în lume naturala, setează WB la 5500-5600K. Dacă ești în interior cu becuri clasice, setează pe la 3200-3500K. Dacă ai neoane în interior, seteaza pe la 4000K.

Aplicații pentru camera (video)

Exista mai multe opțiuni. Cred ca cea mai cunoscuta aplicație de camera este FilmicPro. A fost multa vreme o aplicație disponbila pentru plata one-time. Am și cumarat-o atunci (nu mai știu cât am dat pe ea, dar nu a fost scumpa). Acum FilmicPro a trecut la plata de tip subscriptie. Plătești lunar. Iar prețul nu e foarte mic în comparație cu ce era anterior. N-am trecut la subscriptie, dar Filmic a lăsat celor care aveau cumpărata aplicația o versiune care acum se numește FilmicLegacy și care e cam ce era și înainte. O folosesc în continuare, e ce trebuie, are multe setări disponibile, inclusiv filmare în HLG și Log3 (color profile, pentru a putea apoi coloriza video în aplicații de post-procesare).

BlackMagic Camera App
BlackMagic Camera App

FilmicPro sau BlackMagic Camera App

Recent, BlackMagic, compania cunoscuta pentru aplicația profesionala și gratuită de editare video Davinci Resolve, a lansat o aplicație de telefon, tot gratuită, momentan doar pentru iPhone. De câteva zile mă joc cu ea și am încercat sa o compar cu ce oferă FilmicLegacy. Concluzia la care am ajuns e ca Filmic e încă o aplicație mult mai buna decât BlacMagic Camera APP. Posibilitățile de a seta scenele și profilele de culoare încă sunt mai bune pe Filmic. Am făcut un video de 41 de secunde cu ambele camere pe setări maxime de calitate. Fișierul scos de Filmic e de aproape 3 ori mai mare decât cel scos de BlackMagic. Nu asta e esența, ca nu e nimic bun în a avea fișiere mari, dar aici vorbim de detalii în plus pe video, iar detaliile astea se văd bine chiar și pe ecranul telefonului, ca sa nu mai vorbesc de diferențe atunci când le pui pe monitoare mari.

FilmicPro Camera App pentru video
FilmicPro Camera App pentru video

Am zis mai sus ca Filmic e inca o aplicatie mai buna. Da, eu cred ca BlackMagic va îmbunătăți în perioada următoare aplicația lor și va deveni probabil cea mai buna din toate opțiunile disponibile. Chiar și acum e o opțiune foarte ok.

Cu ce filmezi pentru YouTube?

Am ajuns la concluzia ca dacă pui content pe YouTube, în 90% din cazuri e suficientă o filmare cu un telefon bun. Nu zic ca din punct de vedere calitativ filmarea cu telefonul e la nivel de Mirorless sau DSLR. Dar, cu setări corecte și cu câteva accesorii bune (lumina, filtre, stabilizatoare de imagine) poți face ceva ce cu greu poate fi deosebit de o filmare cu echipamente scumpe. Atâta timp cât nu scoți multi bani din ce pui pe YouTube, nu văd nici rostul în a investi în echipamente scumpe. Mai degrabă aș investi în echipamente care să-mi crească calitatea sunetului, înainte sa mă gândesc la video. Contează mai mult.

Pareri?

Video de mai jos e filmat cu iPhone 12 Pro Max

Review filmat cu iPhone 12 Pro Max

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu