Ce telefon mobil consideri ca e cel mai reusit lansat pana acum?

Era telefoanelor mobile inteligente a inceput atunci când Apple a lansat primul iPhone. Asta e parerea mea. Pentru ca ala a fost momentul când s-a ridicat stacheta foarte sus in acest domeniu, atat din punct de vedere al designului, dar mai ales al functionalitatii. De atunci Google alearga in cursa pentru optimizarea Android, tintind nivelul sistemului de operare al Apple. Android e un sistem de operare din ce in ce mai bun, cu potential mai mare decat IOS, mai ales din punct de vedere customizare si aplicatii. Dar are si dezavantaje importante, cum ar fi securitatea.

In cea ce priveste oferta de terminale, Apple a avut mereu un loc fruntas in top. De cele mai multe ori, chiar pe primul loc. Umar la umar cu ei au fost mai mereu cei de la Samsung, in special cu seria Galaxy, care a venit mereu cu elemente inovatoare si care s-a remarcat prin ecranele de foarte buna calitate din dotare. Si sa nu  uitam de seria Note, mai putin populara doar datorita pretului mai mare, dar, altfel, varf de gama in cea ce ofera.

De-a lungul timpului au fost mai multi producatori care s-au remarcat, dar nici unul n-a reusit sa mentina nivelul de popularitate la fel de sus precum Apple si Samsung. Blackberry a murit incet dar sigur dupa ce s-au incapatanat sa mentina in productie telefoanele lor cu tastaturi fizice, foarte populare la vremea lor. Nokia a avut un moment de speranta o data cu lansarea serie Lumia, dar au murit dupa ce sistemul de operare de la Windows n-a reusit sa tina pasul cu Android si IOS. HTC a avut pe alocuri telefoane reusite, dar nimic iesit din comun. Eu am ramas de la ei cu amintirea acelor casti beats pe care le puneau in pachet la telefoanele scumpe. LG are ambitii mari in ultima vreme si se chinuie sa se impuna cu seria de telefoane V si G, telefoane reusite cu caracteristici unice si interesante, gen camera foto-video ultra-wide. Recent OnePlus pare sa fie cel mai in voga producator, dupa ce s-a remarcat ca un producator cu telefoane foarte bine dotate si performante, dar la preturi accesibile.

Din punctul meu de vedere, telefoanele de azi au intrecut putin masura in cea ce priveste dimensiunile. Producatorii au impins tot mai sus aceasta caracteristica, probabil si din dorita de diversitate, pe fondul unei cereri in crestere de telefoane cu ecrane mari. Folosirea intensiva a telefonului, dar mai ales diversitatea de aplicatii, a facut benefica aceasta crestere a ecranului in dimeniuni. Dar am ajuns in punctul in care purtarea unui astfel de telefon mare devine o povara. Il simt nesigur când il tin cu o singura mana, ma deranjeaza in buzunar si il simti si la greutate. Apoi, telefoanele din seria Galaxy Edge, par frumoase, dar nepractice datorita ecranului curbat si tactil chiar pe partile unde el face contact cu degetele când il ti in mana.

Insirand toate ideile de mai sus, ma duc cu gândul la unicul telefon care mi-a placut cu adevarat, din toate punctele de vedere: iPhone 5S. Apple a dat lovitura odata cu lansarea lui 5 si apoi 5S. La vremea aia (dar si acum din punctul meu de vedere) era incontestabil cel mai elegant telefon, cu cele mai bune materiale incluse in constructia sa (sticla pe ambele parti si meral in parti), dimeniuni foarte bune, foarte usor de tinut in mana si operat cu o singura mana, foarte subtire. A fost varful a cea ce Apple a reusit sa faca in domeniul asta al telefoanelor, dupa care au urmat si ei calea catre telefoane mari si mai ales foarte scumpe. Am impresia de de multe ori, uitam esenta lucrurilor, ne pierdem mintile in evolutia si goana asta dupa nou si nepractic.

Acum caut sa cumpar (nu prea se mai gaseste) un iPhone SE, ultimul telefon din seria asta a celor de la Apple care mi-a placut, si raman cu speranta ca Apple sau alti producatori vor vedea in viitor si nisa asta a telefoanelor practice si ceva mai mici. Mai mult decat atat, sper ca Apple ca reveni la acel design patratos si la telefoane, asa cum au facut cu ultima versiune de iPad Pro. Cred ca asta ar fi o miscare inteligenta din partea lor, una din putinele inteligente in ultimii ani.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu