Windows 11 pare sa fie mai mult un mini-update decât un sistem nou de operare

Windows 11 a fost lansat oficial, iar una din întrebările la care se gândesc multi acum este: oare merita sa fac acum un update? sau mai bine e sa mai aștept?

Adevarul este ca Windows 11 este mai mult un update al lui Windows 10, putea foarte bine sa se numească Windows 10.5, dar Microsoft a ales sa trateze aceasta versiune de sistem de operare ca pe una complet noua. Dacă ne uitam în urma, saltul de la Windows 8 la Windows 10 a fost unul mai important, la fel cum upgrade-ul de la Windows 7 la 8 a fost deasemena important, prin introducerea modului de utilizare touch/tablete. Apoi a venit acest Windows 11, iar noutățile, chiar dacă sunt câteva, nu sunt atât de importante. Microsoft promite integrarea cu ecosistemul de aplicații Android, dar momentan aceasta funcționalitate e doar în stadiul de promisiune.

Microsoft s-a straduit sa facă sa para ca Windows 11 este un sistem de operare nou, mutarea barei de aplicații și de start în centru-jos al ecranului este unul din trucurile la care au recurs. Vizual vorbind, e o schimbare, dar nu partea vizuala este cea care definește o versiune noua a unui program, ci funcțiile sau îmbunătățirile proceselor de funcționare, care, toate, ar trebui sa duca la un produs mai bun, mai rapid, și mai ușor de utilizat.

Reintroducerea widgeturilor poate fi trecută la plusuri, o îmbunătățire a modului de lucru cu multiple desktopuri e utila.

Poate sunt subiectiv, dar cred ca Microsoft sta foarte prost la partea de design. M-aș fi așteptat de la un nou sistem de operare Microsoft sa fie complet desenat, cu elemente grafice moderne, cu fonturi noi și cu multe îmbunătățiri în partea asta de design. Nu pot sa cred ca Microsoft nu are oamenii necesari pentru un salt spectaculos în direcția asta. Și totuși, nu. Aceleași elemente grafice învechite, același layout îngrămădit și greu de urmărit, aceleași culori, uneori total nepotrivite în termeni de design, aceleași trucuri cu multa transparență de care se abuzează, dar nu dau efectul final dorit. Fonturile folosite de microsoft cred ca pot fi mult îmbunătățite, mă refer la cele standard, pentru ca nu orice utilizator e expert în tweakuri de windows. Las mai jos spre comparație 2 ferestre de file explorer, una din Windows 11 și una din macOS. macOS e doar unul din exemple, dar sunt foarte multe distribuții de linux gratuite, care au un design extraordinar de bun, am scris despre unul aici: Ubuntu Budgie

windows 11
Design Windows 11 vs macOS

Lasă un comentariu