Ce este DMARC și cum îl implementezi pe mailul tău de firma.

DMARC este obligatoriu de la 1 februarie 2024. De fapt, nu e chiar obligatoriu, dar, daca nu îl ai implementat, vei avea mari probleme sa trimiți mailuri către clienții tai. Google (Gmail) si Yahoo au anunțat deja acest termen limita pentru a nu impune restricții pe traficul de email. Vorbim deci de mailul unei companii, business, brand, aici trebuie setat acest DMARC. Daca după aceasta data nu ai DMARC implementat, mailurile trimise de tine către clienții tai care au mail Gmail sau Yahoo, vor ajunge, cel mai probabil, in SPAM.

Ce este DMARC

Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance (DMARC), este o înregistrare de autentificare a e-mailului care ajuta serverele de e-mail să determine dacă un mesaj pe care îl primesc este permis să provină din acel domeniu. E-mailul trebuie să treacă prin verificări de autentificare pentru a dovedi că îndeplinește cerințele DMARC.

Mai pe scurt: DMARC este un protocol prin care emailurile sunt autentificate la nivel de domeniu, lucru care asigură securitatea și integritatea lor.

Cum adaugi DMARC la domeniul si mailul tău?

E destul de simplu pentru cineva care are cunoștințe basic-medii de Hosting. Daca nu ai astfel de cunoștințe, e nevoie sa soliciți echipei tehnice a providerului de Hosting sa facă asta pentru tine.

Daca ai mai avut de-a face si știi ce este cPanel, atunci te vei descurca sa faci asta urmând pașii de mai jos.

Înregistrarea DMARC furnizată în următorii pași este foarte simplă și include doar cerințele minime absolute. Dacă doriți să faceți personalizări sau setări suplimentare, solicitați asistență de la un expert DNS, sau documentați-va aici.

  1. Conectați-vă la consola de management a domeniului.
  2. Găsiți meniul în care puteți edita înregistrările DNS. in cPanel se poate numi DNS Zone, Zone Editor, etc.
  3. Adăugați o înregistrare TXT pentru DMARC (atenție deci, sa fie TXT, selectați din lista).
    • În câmpul Nume (Name), adăugați _dmarc. Se va transforma automat in ceva de genul asta _dmarc.example.com (exemple.com e domeniul vostru).
    • In Text Record Value, adaugati  v=DMARC1; p=none; (exact asa, cu copy/paste).

Pentru p= exista mai multe opțiuni.
Dacă e-mailul nu îndeplinește cerințele DMARC, atunci serverul de e-mail urmează instrucțiunile DMARC:
p=none – Nu se ia nicio măsură, ca și cum nu ar exista o înregistrare DMARC.
p=quarantine – trimite e-mailul în folderul de spam al destinatarului.
p=reject – Nu accepta deloc e-mailul și îl blochează.

Cum verifici daca ai setat corect DMARC pe domeniul tău? Simplu. Intri pe acest link de aici, adaugi domeniul tău acolo si click pe verificare.

Spor!

DMARC Tutorial
Tutorial despre cum adaugi DMARC la domeniul tău

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu