Tutorial – Ce este Cloud Computing si cum functioneaza

Sa presupunem ca esti un director executiv la o companie mare. Una din responsabilitatile tale este sa te asiguri ca toti angajatii dispun de toate resursele hardware (pc-uri, servere, etc…) pentru a-si indeplini sarcinile. Sa cumperi computere pentru toata lumea nu este suficient. Trebuie sa cumperi si soft (licente) pentru a completa nevoile pe care fiecare angajat le are. De fiecare data cand angajezi o noua persoana, trebuie sa cumperi din nou un calculator si softurile necesare.

Sau, poate ca exista alternative la aceasta situatie pentru manageri ca tine. In loc sa instalezi noul soft pe un calculator ai posibiliitatea sa instalezi o singura aplicatie care sa rezolve toate problemele. Aceasta aplicatie da posibilitatea angajatului sa se conecteze la un serviciu Web-based (care functioneaza cu ajutorul internetului) si care serviciu stocheaza si pune la dispozitie toate acele programe sau softuri de care angajatul are nevoie pentru a-si indeplini sarcinile. Acest serviciu Web-Based nu se afla fizic in locatia unde sunt angajatii tai si nici nu apartine companiei pe care o conduci. Conectarea la acest serviciu se face la distanta  dar, iti poate pune la dispozitie functii/aplicatii precum e-mail, editoare de text, editoare de date, programe de analiza, etc. Asta este cea ce numim cloud computing si a revolutionat felul cum interactionam si folosim computerele si aplicatiile.    Intr-un sistem Cloud Computing sunt multe schimbari in cea ce priveste volumul de date si procesarea lor fata de un scenariu clasic. Calculatoarele locale nu mai sunt responsabile de procesarea datelor care rezulta din rularea aplicatiilor. Aceasta sarcina e preluata de echpamentul/echipamentele care se afla la distanta. Asta inseamna din start ca nevoile hardware si software ale angajatului sunt mult mai mici. Singurul soft/aplicatie locala pe care angajatul il are instalat este interfata care il pune in legatura la distanta cu aplicatiile/softurile de care are nevoie si care poate sa fie chiar si un Web Browser.

Cel mai probabil ai auzit de cloud computing pana acum, sau chiar ai folosit acest serviciu si nu ai realizat ca e vorba de cloud computing. De exemplu, daca deti un cont de email la Yahoo, Google sau Hotmail, atunci putem afirma ca ai experienta cu Cloud Computing-ul. Asta pentru ca deschizi aceasta aplicatie intr-un browser web, iar datele cu care lucrezi sunt stocate in locatii foarte indepartate, in centrele de date ale respectivilor furnizori de sevicii de e-mail.

2 comentarii la „Tutorial – Ce este Cloud Computing si cum functioneaza”

  1. Salut. Cum as putea sa conectez un hdd extern la router ul huawei HG8247H cred ca e…mi-ar placea sa-l pot accesa siprin wi-fi…
    Multumesc anticipat 😁

    Răspunde

Lasă un comentariu