Ce taxe platesti cand cumperi online de la Gearbest sau alte magazine din China?

Sunt multi care inca se tem sa cumpere din magazinele din China si asta datorita faptului ca nu se stie exact ce alte costuri implica o comanda pe langa pretul afisat in site. Asta ar fi un motiv, al 2-lea ar fi neincrederea in serviciile de livrare si garantie.

Astazi vom discuta despre costuri.

Majoritatea magazinelor cunoscute din China au optiunea de livrare gratuita catre Romania. Termenul de livrare al produselor este de aproximativ 1-4 saptamani daca alegeti livrarea gratuita. In acest caz coletul va ajunge prin posta. Pentru o suma decenta poti alege insa o livrare `prioritara, unde timpul de livrare se reduce la 3-7 zile. De exemplu, pentru o camera de actiune, costul unei livrari prioritare este de aprox 9 usd.

Ce se intampla totusi cand produsul ajunge in Romania. China nu este o tara a unuinii europene, astfel ca, orice marfa care intra din afara UE trebuie taxata (se aplica taxe vamale si TVA).

Iata cum sta situatia TVA si a taxelor vamale pentru marfa care vine din China:

 1. Daca comanda e sunt 10 EUR – nu platesti nimic in plus fata de pretul de pe site.
 2. Daca comanda e intre 10-150 EUR – nu platesti taxe vamale, dar platesti TVA (in cazul nostru 19%)
 3. Daca comanda e mai mare de 150 EUR – platesti TVA 19% si mai platesti taxe vamale. Aceste taxe vamale nu sunt fixe, depind de valoare si de categoria produselor. In principiu nu sunt mari, mai important in costul final va fi TVA-ul.

Cum afli ce ai de plata si cum platesti.
Cand ajunge in tara, coletul va ajunge fie la oficiul postal cel mai apropiat de tine (daca nu se aplica taxe) sau va ajunge la un oficiu vamal (daca valoarea se incadreaza la cele care trebuiesc taxate). Cum se intampla asta? Simplu, expeditorul trebuie sa declare valoarea la expediere cat si continutul coletului. Au fost cazuri in care magazinul din China declara sume mai mici decat cele reale pentru a ajuta clientii sa nu plateasca taxe. Autoritatile romane s-au prins de metoda asta si mai nou fac verificari amanuntite, cer dovezi de plata de la clienti acolo unde ei suspecteaza ca lucrurile nu sunt declarate corect.

Ultima noutate este ca magazinele din China incep sa-si deschida depozite in UE. Veti observa in pagina de produs a produselor ca puteti selecta depozitul din care se livreaza (aveti grija ca si pretul difera de la un depozit la altul). Gearbest are mai multe depozite in Europa si vestea buna e ca marfa comandata din aceste depozite e scutita de taxe TVA si vamale.

Oricare ar fi situatia, nu exista totusi motive intemeiate sa nu cumperi la preturi bune din China. Chiar si cu taxe aplicate, foarte multe produse sunt mai ieftine ca cele prezente in stocuri in Romania.

Spor la cumparaturi!

2 comentarii la „Ce taxe platesti cand cumperi online de la Gearbest sau alte magazine din China?”

 1. Buna ziua ,aveti dreptate din cauza suspiciunii tocmai am ratat un pret bun ptr trotineta ninebot es2 iar acum regret amarnic dar recunosc ca nici nu m-am descurcat pe site .Mi – as dori sa stiu cand mai pot prinde un pret bun pe acest site si mi-ar prinde bine si un mic ajutor din partea celor care vor sa-mi ofere acest lucru .Am citit si rascitit multe site care dezbat acelasi subiect dar tot in urma am ramas si bineinteles ca acum imi plâng ochii de ciuda dar asta este ma consolez cu idea ca cineva, undeva, imi va întinde o mână de ajutor spre achiziționarea acestei trotinete .Multumesc

  Răspunde
 2. Arunca o privire pe acest site: http://www.madalinliviu.ro Scrie-i un email lui Madalin, el se pricepe bine la proceduri si taxe pentru comenzi china. Te va ajuta sa-ti iei trotineta aia la un pret bun.
  PS: Si eu tot pentru un ES2 ma uit, dar astept pana la primavara, acum vine iarna si nu ai ce sa faci cu ea.

  Răspunde

Lasă un comentariu