Review Rode NT-USB, microfon premium USB pentru podcasturi, streaming sau gaming

Am testat recent unul din cele mai populare microfoane pentru streaming sau podcast: Blue Yeti. Am explicat de ce este unul din cele mai apreciate microfoane si am punctat avantajele si dezavantajele. Si am zis putin si despre alternative in zona lui de pret: Rode NT-USB si Audio Technica AT2020USB. La scurt timp am reusit sa fac rost de un RODE NT-USB, si dupa cateva zile de teste, astazi vin cu o scurta prezentare si niste concluzii.

Rode NT-USB este un microfon USB cardioid, asta inseamna ca se conecteaza la PC prin USB si inregistreaza doar sunetele care vin din fata lui. Nu ai nevoie de drivere sau softuri aditionale, este plug and play atat pe Windows cat si pe MAC.

Rode NT-USB microfon premium gaming
Rode NT-USB microfon premium gaming

Pachetul cu care este livrat contine microfonul, un pop filtru (este acel scut de panza/plastic cu gauri care se pozitioneaza in fata microfonului pentru a filtra acele efecte nedorite ale vocii atunci cand vorbesti foarte aproape de el), un stativ de masa micut, din plastic, un cablu USB de 6 metri (e de remarcat aici ca avem in microfon un conector USB (Type B), mult mai ok si mai durabil decat mini USB-ul de pe Yeti) si un adaptor care ajuta la montarea pe standul din pachet sau pe orice alt stand. Acest din urma adaptor e foarte util pentru ca iti da posibilitatea sa-l ajustezi mai bine in pozitia in care doresti, spre deosebire de Blue Yeti unde nu ai acest adaptor, iar fara acel accesoriu sockmount (care costa 300 lei) il poti pune pe un stativ clasic doar in prelungirea stativului pentru ca acesta se infileteaza direct in microfon

Rode NT-USB microfon premium gaming
Rode NT-USB microfon premium gaming – husa si cablu USB de 6m

Spre deosebire de Blue Yeti, Rode NT-USB este mai precis la inregistrarea vocii si asta se datoreaza in cea mai mare parte dimeniunii capsulei (acea piesa din capul microfonului care capteaza sunetul efectiv), aceasta fiind de dimeniuni mai mari fata de Blue Yeti. Inregistrarea este mai curata si mai puternica in comparatie cu Blue Yeti. Sunetele inregistrate de la aceasi distanta fata de ambele microfoane sunt captate mai puternic de Rode. Asta nu e mereu un avantaj, de exemplu, la inregistrarea instrumentelor audio, Rode NT-USB nu exceleaza, capsula mare si sensibila fiind de data asta un dezavantaj (pe inregistrare apar si sunete pe care nu ti le doresti).

Rode NT-USB microfon premium gaming
Rode NT-USB vs Blue Yeti

Consider un avantaj faptul ca Rode NT-USB este putin mai usor decat Blue Yeti, pentru ca ai posibilitatea de a alege dintr-o gama mai mare de stative, unde greutatea lui Blue Yeti pune probleme.

Rode NT-USB nu vine cu alte moduri de functionare, inregistreaza doar in mod cardioid (in fata microfonului). Asta ar putea fi un dezavantaj, depinde ce faci cu el. Pentru podcasturi, gaming, streaming, nu ai nevoie de mai mult. Pentru un interviu, Yeti e mai potrivit.

Pe Rode NT-USB sunt 2 potentiometre, dar ambele sunt dedicate monitorizarii prin casti (are si conectot de 3.5 inch). Poti regla volumul in casti si de pe al 2-lea potentiometru poti regla sursa sunetului din casti (microfon sau PC). Nu vine cu un GAIN control. Personal nu cred ca era nevoie. Acest GAIN este prezent pe Yeti, dar este inutil, eu l-am tinut tot timpul pe minim. Poti oricum seta GAIN din softul de inregistrare din PC.

Rode NT-USB microfon premium gaming

In concluzie, Rode NT-USB este acel microfon proiectat sa fie simplu, rezistent si foarte usor de folosit. Si performeaza foarte bine, daca vrei ceva pentru inregistrare voce (podcast, streaming, gaming), atunci e varianta cea mai buna. Costa cat Blue Yeti, acesta din urma fiind multifunctional cu cele 4 moduri de inregistrare si cu performante putin mai bune pentru muzica. Pentru un setup complet, cu stand si sockmount, Blue Yeti te va costa mai mult la final. In cea ce mai priveste, pentru nevoile mele Rode NT-USB este mai potrivit, mai usor, calitatea putin mai buna a inregistrarii face diferenta.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Un comentariu la „Review Rode NT-USB, microfon premium USB pentru podcasturi, streaming sau gaming”

Lasă un comentariu