Review monitor Dell U3419W curved UltraSharp, UltraWide

Am fost mereu un fan al monitoarelor Dell pentru ca n-am avut niciodata probleme cu un monitor Dell. Dar, niciodata! Monitoarele Dell se remarca de departe printr-o constructie de calitate, materiale de calitate, o calitate foarte buna a panelului din dotare. Si, peste toate astea, Dell vine si iti ofera 3 ani garantie, timp in care, daca apare orice problema la panel, fie si un singur pixel mort, iti schimba monitorul cu unul nou. Si cam aici se inchide orice discutie despre ‘’ce monitor sa-mi aleg’’, cel putin in cea ce ma priveste pe mine. Pot fi acuzat de subiectivism in acest review, dar incerc sa argumentez cea ce spun. Si nu e un articol sponsorizat, e parerea mea de utilizator si detinator al acestui monitor Dell U3419W.

De ce Dell

Pe locul 2 in topul preferintelor mele la monitoare este LG. M-am uitat o vreme si dupa cateva modele de LG similare. Imi place si LG, ei sunt si producatori de paneluri, culmea, Dell foloseste paneluri LG la monitoarele lor din gamele superioare. LG face monitoare ok, dar nu sta la fel de bine la capitolul fiabilitate. Nu stau nici rau, dar nu sunt la nivelul Dell. Panelul nu e totul intr-un monitor de calitate. Iluminarea, softul, calitatea componentelor electronice din spate, fac diferenta, iar aici, Dell pare ca stapaneste foarte bine situatia.

De ce Ultrawide

Am folosit in ultimii 8-9 ani monitoare Wide, 16:9. E cel mai folosit aspect ratio la acest moment. Ofera un bun compromis intre taskurile office si content multimedia. E bine de stiut ca pentru office cel mai productiv e un monitor cat mai patratos, in general aspect 3:4, care nu prea se mai gasesc totusi, iar pentru content multimedia cel mai ok e un monitor wide pentru ca poti urmarii mai eficient content pe orizontala datorita unghiului de vedere uman si al dotarii noastre de la natura cu ochii pe orizontala.

Un ultrawide vine si puncteaza bine in ambele categorii, pentru office poti considera acest monitor ca 2 monitoare unul langa altul si iti poti organiza spatiul de lucru cu mai multe ferestre pe orizontala, iar, pentru multimedia, chiar si gaming, se migreaza incet incet catre rezolutii cat mai wide. Pentru mine, un ultrawide e util prin posibilitatea de a deschide 2 pagini web pe orizontala, in format full desktop, sau in aplicatii, gen Adobe, sa poti deschide cat mai multe tooluri fara a fi nevoit sa le cauti la diverse momente in cadrul unui proiect, lucru care va aduna minute bune la finalizarea proiectului sau care pot distrage chiar atentia de la ideile in plan creativ.

dell u3419W
Dell U3419W curved Ultrasharp

Despre Dell Ultrasharp U3419W

Dell U3419W este un monitor curbat din gama Dell Ultrasharp. Aceasta este o gama de monitoare Premium de la Dell. Nu e cea mai tare, mai exista si UltraSharp Premiere, dar aia e alta mancare de peste, cu mai multi bani si pentru aplicatii grafice critice din punct de vedere al redarii culorilor.Dell Ultrasharp satisface nevoile majoritatii in domeniul grafica. Pentru cei care nu dispun de buget pentru un monitor Ultrasharp, Dell propune gama Professional, o gama foarte buna deasemenea, aceasi garantie, calitate foarte buna, paneluri putin mai slabe. Fiecare monitor Dell poate spune cate ceva despre el doar prin interpretarea cifrelor si numerelor din model:

  • U – UltraSharp (gama)
  • 34 – Diagonala
  • 19 – anul lansarii acestui model
  • W – Ultrawide

La alte modele veti mai gasi in model si niste litere importante, in coada, cum ar fi: H = Full HD, D = QHD (2K), Q = 4K

Modelului U3419W ii corespunde o rezolutie QHD, dar in format Wide, adica 3440 x 1440. Rezolutia asta QHD mi se pare mie cam cel mai bun compromis pe monitoare pana in 28 inch, densitatea de pixeli e suficient de buna ca sa nu vezi diferente intre ea si 4K. Avantajul QHD este ca atunci cand folosesti o aplicatie care nu stie sa scaleze, la QHD o poti folosi in rezolutie nativa, in schimb pe rezolutie 4K nu prea. Si sunt astfel de aplicatii, de la sistemele de operare Linux, pana la aplicatii pentru creare masini virtuale sau diferse softuri ERP pe care le folosesc multe companii mari.

U3419W nu e un monitor pentru gaming, cel putin nu pentru gamerii dedicati. Pentru ca nu stie mai mult de 60Hz si pentru ca timpul de raspuns nu e cel mai bun, fiind panel IPS cu 5ms si fara alte tehnologii ajutatoare cum ar fi FreeSync sau GSync. Pentru mine, care sunt gamer ocazional, e suficient, mi se pare ca se descurca mai mult decat decent. GTA5 pe rezolutia asta Ultrawide este o experienta aparte.

Conectivitate Dell U3419W

La partea de conectivitate Dell U3419W iese bine in evidenta, ca mai toate modelele din gama Ultrasharp. Doar ca U3419W are in plus un port USB-C care stie si powershare. Ce inseamna asta: pai daca ai un laptop cu port USB-C (cu PowerShare) sau Thunderbolt, atunci cand il conectezi la monitor, ai rezolvat toata conectica pe acest laptop. Acest cablu preia functia de display, incarcare laptop (poate livra pana la 90W, suficient pentru majoritatea laptopurilor cu incarcare pe USB-C), transfer de date (ai porturi USB in monitor pe care le poti folosi pentru stocare pe USB, tastatura si mouse) si audio (U3419W are 2 difuzoare de 9W care pe mine m-au impresionat prin calitatea si puterea cu care redau sunetul).

dell u3419W
Dell U3419W USB-C powershare

O alta caracteristica unica la partea de conectica o reprezinta integrarea unui KVM Switch in monitor. Ce inseamna asta: ca poti folosi acest monitor conectat la 2 PC-uri diferite (3 daca pui la socoteala si portul USB-C) si le poti folosi cu o singura tastatura si un singur mouse. Schimbarea sursei video va face automat transfer pentru tastatura si mouseul conectate in monitor la sursa selectata. 

dell u3419W
Dell U3419W KVM Switch

Desigur pe langa functiile de mai sus, conectivitatea este de top:
Input Connectors
2 x HDMI 2.0 (HDCP 2.2)
1 x DP 1.2 (HDCP 2.2)
2 x USB 3.0 Upstream port 
2 x USB 3.0 Downstream port (side)
2 x USB 3.0 Downstream port (bottom)
1 x USB Type-C (DisplayPort DP1.2 Alternate Mode, Power Delivery upto 90W (Typical), and USB2.0)

dell u3419W
Dell U3419W porturi

Piciorul din dotare este cel mai bun din ce ofera majoritatea producatorilor. Tipul asta de picior se gaseste pe toate modelele Ultrasharp si Professional si permite ajustarea pe toate directiile posibile de la sus jos, stanga dreapta, pana la rotire la 90 grade pentru vizualizare pe verticala, util in anumite aplicatii.

dell u3419W
Dell U3419W ajustare pe toate directiile

Pentru o simplificare a modului de organizare al spatiului de lucru, ai la dispozitie o aplicatie care te ajuta sa imparti ecranul in mai multe parti si le le dimensionezi in functie de nevoi.

dell u3419W

In pachet vei primi tot ce e nevoie: 
1 x Power cable 
1 X DP Cable (DP to DP)
1 X USB Type-C Cable (C to C)
1 x HDMI Cable
1 x USB 3.0 upstream cable

Voi folositi monitoare Dell? Ce modele? Lasati impresiile voastre mai jos in comentarii. Daca esti in cautarea unui monitor, poate te pot ajuta cu un sfat. Dell sta foarte bine si la monitoare pentru Gaming (vestita gama Alienware).


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

6 comentarii la „Review monitor Dell U3419W curved UltraSharp, UltraWide”

  1. Am si eu acum doua monitoare Dell pe birou. Unul este Ultrasharp, unul seria P. Diferenta e foarte mare intre ele, desi modelul P este mai nou. Nu ma asteptam, mai ales ca ambele au specificatii aproape identice pe hartie.

    Ce nu imi place la modelele Ultrasharp este ca nu prea sunt optiuni cu rata de refresh mare. De pret nu ma leg, pana la urma performanta costa si trebuie platita.

    Răspunde
    • E diferenta destul de mare si la pret intre P si Ultrasharp. Chiar daca pe hartie specificatiile sunt cam la fel, difera calitatea panelului si a componentelor electronice. Pentru rata mare de refresh au gama Alienware, pana la 240Hz. Pentru Ultrasharp, clientii tinta nu au nevoie de rata mare de referesh cat de precizie culori.
      E drept ca si eu mi-as fi dorit o rata mai buna de refresh, dar cred ca pretul ar fi fost altul, E si o decizie ce implica costul si pozitionarea produsului in fata competitiei.

Lasă un comentariu