Review Black Friday 2018

16 noiembrie 2018

Concluzii generale:

  • Reduceri reale din ce in ce mai putine si mai mici. Emag a avut ceva reduceri dar mai putine si nu la fel de atractive ca in anii trecuti
  • Dupa 2 ore Emag a vandut deja de 200 milioane de lei, cea ce inseamna ca apetitul romanilor pentru cumparaturi e mare, optimismul e la cote mari, iar marketingul agresiv creat in jurul acestui eveniment chiar functioneaza.
  • Singurul magazin care s-a comportat corect din punct de vedere al preturilor si reducerilor si al istoricului preturilor este PCGarage.ro. Asta e unul din motivele pentru care voi comanda mai des de la ei de acum. Altfel, abordarea asta nu-i ajuta sa vanda mai mult, din contra. Dar PCGarage stie sa-si fidelizeze clientii si asta este o abordare sanatoasa pe termen lung.
  • Cel.ro pare foarte putin interesat de eveniment, nu sunt nici reduceri substantiale,dar nici pacaleli cu preturile.
  • Magazinele care au aplicatii, lanseaza mai devreme pe aplicatie evenimentul. E gresit si incorect fata de clienti din punctul meu de vedere. Emag spune ca a inceput a 6:58, dar asta s-a intamplat pe PC. In aplicatie a inceput de fapt la 6:55, iar la 6:56 produsele cu adrevarat reduse nu mai erau disponibile.
  • Reduceri bune si reale sunt la F64.ro. Din nou un magazin cu o abordare corecta.
  • Nu-i inteleg in continuare pe cei care cumpara masini de pe Emag in Black Friday. WTF, e ca si cum ti-ai lua nevasta prin tragere la sorti dintr-o lista oarecare de necunoscute.
  • Serverele au fost mai ok azi fata de alti ani, se vede ca s-a mai investit in partea asta in ultima vreme.

E primul an in care n-am cumparat nimic de Black Friday. Nu pentru ca n-as fi vrut, ci entru ca produsele din lista mea nu au avut preturi avantajoase. Asteptam Ianuarie, Februarie. Atunci stocurile nevandute acum (atat la producatori/distribuitori si la magazine online) vor ajunge la o vechime suficient de mare cat sa genereze niste reduceri mai bune decat cele din Black Friday. S-a mai intamplat, se va intampla din nou.

Vom vedea ce va fi cu livrarile. Emag (si nu numai ei) s-au laudat ca livreaza in 7 zile comenzile din Black Friday. Nu vad cum se poate intampla asta in conditiile in care, de exemplu, traficul in Bucuresti a luat-o razna in toamna asta. Ok, nu toate comenzile sunt in Bucuresti, dar, probabil, o pondere mare, da. Ma gandesc cu mila la curierii care vor avea in sarcina livrarile din Bucuresti.Si nu va ganditi doar la SSD-uri sau laptopuri, ganditi-va la masini de spalat, frigidere, televizoare mari. Zeci de mii de astfel de produse…

Se insista foarte mult pe plata online, ni se prezinta statistici si ni se induce ideea ca e o performanta in sine faptul ca se fac multe plati online de Black Friday. Adevarul e ca asta e un avantaj, dr doar in dreptul vanzatorului. Atat si nimic mai mult. Platesc cash sau cu cardul atunci cand vine produsul la mine. In felul asta eu cred ca se genereaza ceva presiune in plus catre o livrare mai rapida. In cazul Emag ai oricum posibilitate de retur sau anulare comanda si returnare bani. Asta e un mare avantaj, dar tot e ceva bataie de cap in plus.

 


Pe aceasi tema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *