Preturi mai mici la case si apartamente noi, TVA mai mic din 2022.

In 2022 vom avea preturi mai mici la apartamente pentru ca se schimba calculul TVA. Asta, in teorie. Vom vedea si in practica daca dezvoltatorii vor reduce pretul sau vor creste marja lor de profit.

Situatia actuala TVA locuinte.

TVA locuinte noi:
– 5% tva pentru locuintele noi de pana la 450.000 lei (aprox 90.000 Euro), cu conditia ca suprafata utila sa nu fie mai mare de 120mp. Aplicabila doar pentru persoane fizice.
– 19% tva pentru locuintele noi mai scumpe de 450.000 lei sau cu suprafata utila mai mare de 120mp.
Exemplu: Daca un dezvoltator afiseaza pret 80.000 Euro fara tva pentru un apartament de 90mp utili, atunci pretul final platit de cumparator va fi 84.000 Euro (se plica cei 5% tva peste 80.000 Euro). Daca un dezvoltator afiseaza pret 100.000 Euro fara tva, atunci cumparatorul va plati 119.000 Euro (pret cu TVA, pentru ca s-a depasit plafonul pana la care TVA-ul de 5% era aplicat. Daca dezvoltatorul afiseaza un pret de 110.000 Euro cu TVA Inclus, atunci calculele astea nu mai conteaza, Tva-ul e inclus de stiut ca in acest caz, cumparatorul se incadreaza totusi in chema cu TVA de 19% pentru ca e depasit plafonul pentru TVA de 5%.
De ce am dat aceste exemple, care par simple: cumparatorii trebuie sa fie atenti chiar si la ofertele unde TVA-ul este inclus, pentru ca, o mica negociere care poate aduce o scadere de pret sub plafonul pentru TVA de 5% ii economiseste o suma buna de bani. Eventual, poti face niste compromisuri doar urmarind si comparand aceste oferte si TVA-ul aferent, pentru a economisi niste bani pe care ii poti folosi altfel (de ex sa-ti cumperi un loc de parcare).

Noile reguli pentru TVA locuinte noi.

Se schimba modul de calcul, practic, se introduce un concept nou: 2 cote de TVA aplicate unei locuinte. Regula se aplica pentru locuintele care costa mai mult de 450.000 lei fara tva. La acestea, se va calcula TVA-ul de 19%, dar doar pentru valoarea care depaseste acest plafon de 450.000 lei. Iar pentru restul sumei de 450.000 lei, se aplica TVA de 5%.
Exemplu:
Apartament de 120.000 Euro fara tva
Pentru 91.000 Euro (450.000 lei) se aplica TVA 5%, adica 4.550 Euro
Pentru restul pana la 120.000 Euro, adica 29.000 Euro, se aplica TVA 19%, adica 5.510 Euro.
Pretul final al apartamentului va fi : 91000+4550+29000+5510 = 130.060 Euro.In varianta veche a calcului TVA, pretul ar fi fost 120.000 * TVA19% = 142.800 Euro. Din start e o reducere impoatanta.
Ramane in continuare restrictia de 120mp utili, peste aceasta valoare se plateste TVA 19% la intreaga valoare.

Sa nu uitam ca anul trecut, prin Octombrie, se votase o lege care marise plafonul de 5% TVA pana la locuinte care costau 140.000 Euro. Apoi, in Decembrie 2020, guvernul a dat o ordonanta de urgenta prin care amana adoptarea acestei legi cu un an. Nu stiu ce se va intampla in acest caz, pentru ca legea de anul trecut ar urma sa intre in vigoare la anul, daca nu e amanata din nou. Dar aceasi lege de anul trecut se bate cap in cap cu legea noua, nu au cum sa ramana ambele valide.

La ce sa ne asteptam – preturi mai mici la apartamente?

Legea noua a trecut zilele astea de senat si probabil va intra in vigoare in curand. Masura e buna pentru ca, momentan, preturile locuintelor au crescut. Cresterea este una normala, data de createrea preturilor la materiale de constructie, dar si artificiala datorita cererii mari din ultimii 1-2 ani. In Romania si mai ales in Bucuresti, preturile locuintelor noi sunt mult umflate in acest moment. Desi preturile materialelor au crescut, dezvoltatorii au avut grija sa creasca preturile chiar daca proiectele depasisera stadiul de achizitie materiale.

In ultimele 12-15 luni au fost foarte multe tranzactii imobiliare. Cu toate astea, mare parte din aceste tranzactii, nu reprezinta nevoi reale ale unor consumatori, ci sunt considerate, mai degraba investitii, din partea unor oameni cu bani. Investitiile astea in imobiliare sunt considerate la noi profitabile si de viitor. De fapt, ele reflecta lipsa de educatie financiar-aconomica si viziune a multor oameni cu bani. Deja piata chiriilor din Bucuresti este in cadere libera, iar asta, e posibil sa atraga in viitor chiar o scadere a preturilor locuintelor. Pandemia a schimbat permanent relatia angajat-angajator, sau chiar scoala-cursanti.

Perspectiva de a lucra sau a participa la cursuri de la distanta e o realitate si e din ce in ce mai atragatoare pentru multi. Astfel, de ce sa vreai sa locuiesti intr-un oras sufocat, scump si nesigur doar pentru a a avea acces la un loc de munca bine platit, cand ai acum varianta sa faci asta de la distanta? Deja, sunt zvonuri ca unele cladiri de birouri renumite din Bucuresti se gandesc sa reorganizeze spatiile in apartamenete.

Atentie la articolele platite din presa

Desigur, veti vedea prin presa, periodic, articole in care ”specialistii imobiliari” declara ca preturile se vor duce in sus mult de acum inainte. Urmariti articolul si o sa vedeti ca nu se face referire in mod concret la nici un specialist. Acestea sunt de fapt articole platite de companii/dezvoltatori cu scopul de a crea putina panica in randul cumparatorilor nehotaraiti si de forta niste vanzari care sunt pe un trend descrescator momentan. Asta se numeste manipulare si e practicata de siteuri si televiziuni cunoscute, fara exceptie.

Sa nu credeti ca noua taxare TVA la locuinte noi este o masura luata cu scopul de a ajuta consumatorii. Masura in sine ajuta consumatorul, dar scopul cu care a fost votata este sa ajute dezvoltatorii imobiliari, de aici a plecat totul. Nu de la grija pentru nevoile consumatorului (din pacate 🙁 ).

preturi apartamente tva
Apartamente noi calcul Tva – cartier rezidential

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

3 comentarii la „Preturi mai mici la case si apartamente noi, TVA mai mic din 2022.”

Lasă un comentariu