iPhone SE – Apple adauga un nou Smartphone in portofoliu

15 martie 2016

Apple lanseaza pe 21 Martie un nou telefon: cel mai probabil se va numi iPhone SE. Motivele pentru care Apple face aceasta mutare sunt mai multe si le vom expune in randurile urmatoare:

  • Apple pierde cota de piata dupa ce Iphone 6S nu mai reprezinta o noutate in domeniu. Concurenta in schimb a lansat recent modele actualizate si a atras atentia asupra lor (vezi Galaxy S7 si Galaxy S7 Edge). In aceste conditii introducerea in portofoliu a unui nou produs poate revigora vanzarile.
  • Modelul iPhone 5S, desi compatibil cu ultimul update al sistemului IOS, pare putin depasit din punct de vedere hardware. In plus, acesta nu suporta toate noutatile pe care Apple le-a lansat in ultima vreme.
  • La momentul lansarii iPhone 6, Apple a starnit ceva controverse legate de dimensiunea display-ului (4,7″). Steve Jobs a sustinut mereu ca un Smartphone nu trebuie sa fie mai mare decat un iPhone 5 (4″display), pentru ca s-ar pierde mult la capitolul practica in utilizare. Foarte multi utilizatori de iPhone n-au trecut la urmatorul model mai mare din acest motiv. Lansarea lui iPhone SE ar putea rezolva partial aceasta problema.

iPhone SE – ce stim despre noul iPhone?

La momentul la care scriu acest articol nu avem foarte multe informatii clare legate de noul telefon. Desi mai sunt 5 zile pana la lansare, Apple a pastrat destul de bine secretul. Desigur, zvonuri si imagini s-au perindat pe foarte multe siteuri.

Puse cap la cap, aceste informatii ne indica un Smartphone cu un display de 4″ (aceleasi dimensiuni cu iPhone 5S). Din punct de vedere al designului se pare ca va prelua elemente de la fratii mai mari iPhone 6 si 6S cu forme rotunjite.

Calitatea materialelor folosite la constructie ar reprezenta punctul slab, dar e de inteles aceasta strategie pentru a reduce mult costul de productie si implicit de vanzare. Nu stim momentan daca se va folosi plastic in principal la constructia carcasei, dar e de asteptat.

Din punct de vedere hardware e de asteptat sa avem parte de un upgrade fata de iPhone 5S. Un procesor de generatie mai noua se impune aici. La memorie RAM sunt sanse mici sa vedem un upgrade avand in vedere ca iPhone 6 si iPhone 5S aveau ambele doar 1 GB RAM. Upgrade-ul de procesor va aduce automat imbunatatiri si pentru procesarea grafica. Cel mai probabil bateria va avea aceasi capacitate cu a modelului 5S. La camera asteptam imbunatatiri macar la nivelul lui iPhone 6.

iPhone SE – pret

Despre pret nu am reusit sa aflu nimic. Putem specula, avand in vedere ca urmeaza sa inlocuiasca iPhone 5S ca pretul va fi acelasi. Desigur, vorbim aici de preturi pentru contracte cu operatori de telefonie.
Pentru Romania ne asteptam ca pretul sa atinga sau sa depaseasca putin 2000 lei. Ideal ar fi sa ramana sub 2000, dar sansele sunt destul de mici (cel putin la lansare).

iPhone SE – concluzii

iPhone SE poate fi o alternativa interesanta in zona Medium-High End. In functie si de pret, acesta poate starni interesul multor fani Apple care n-au fost de acord cu politica Apple de a creste dimensiunile noilor modele. Ramane de vazut si ce compromisuri a facut Apple pentru a reduce costurile, ne aducem aminte ca au mai avut un esec din aceasta cauza cu iPhone 5C.

iphone se pret