iPhone 15 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra. Duelul flagship-urilori

În universul telefoanelor mobile, competiția este mereu acerbă. Ultima lansare a lui Apple, iPhone 15, aduce în prim-plan modelul său de top, iPhone 15 Pro Max, promițând să fie cel mai avansat flagship Apple până acum. În acest articol ne interesează cum se compara acest nou iPhone 15 Pro Max cu un rival de marcă, Samsung Galaxy S23 Ultra, care a fost dezvăluit mai devreme în acest an.

iPhone 15 Pro Max vs Galaxy S23 Ultra
iPhone 15 Pro Max vs Galaxy S23 Ultra

Preț și stocare

Începem cu un aspect important: prețul și capacitatea de stocare. Atât iPhone 15 Pro Max, cât și Galaxy S23 Ultra încep la 1200 de dolari pentru varianta cu 256 de GB de stocare. După aceea, puteți opta pentru variantele cu 512 de GB, care costă în jur de 1400 de dolari sau variantele cu un terabyte, la aproximativ 1600 de dolari. Deci prețul este similar. Știu ca Samsung a fost lansat cu o promoție unde puteai sa optezi pentru o capacitate mai mare de stocare fără sa fii taxat în plus. Nu mai știu dacă mai e valabilă promoția asta acum, n-am găsit informații. Totuși, având în vedere ca iPhone este abia lansat și vine cu niște noutăți fata de versiunea anterioară, îl face favorit acum din perspectiva prețului. Dar, sunt sigur ca Samsung va umbla la prețul lui S23 Ultra în perioada următoare.
Castigator: iPhone 15 Pro Max.

Conexiunea USB-C

Un alt aspect demn de menționat este trecerea la portul USB-C atât pentru iPhone 15 Pro Max, cât și pentru Galaxy S23 Ultra. Acest lucru este semnificativ, deoarece modelele anterioare de iPhone foloseau un port Lightning. Această schimbare aduce un nivel de uniformitate și compatibilitate în utilizarea accesoriilor. Samsung oferă USB-C versiune 3 de multa vreme pe seria Galaxy S, așa ca aici iPhone n-a făcut decât sa ajungă la o banala normalitate. Un mare minus e de menționat aici pentru iPhone 15 care vine cu USB 2.0, ceva mult prea putin pentru prețul cerut de Apple de 800 USD pentru cel mai ieftin model.
Castigator: Samsung Galaxy S23 Ultra.

Performanța

iPhone 15 Pro Max este alimentat de noul procesor A17 Pro de la Apple, care pretinde a fi „cel mai rapid cip de pe oricare smartphone”. În schimb, Galaxy S23 Ultra folosește cipul Snapdragon 8 Gen 2. Acestă competiție între cipurile de top promite performanțe remarcabile și va fi interesant de văzut cum se descurcă cele două flagship-uri în utilizarea de zi cu zi. O comparație obiectiva nu se poate face. Sunt sisteme de operare diferite, ecosisteme diferite. Nici măcar nu exista aplicații care sa epuizeze resursele acestor procesoare de top. Aș remarca totusi ca Apple a reușit în premiera sa treacă la un proces de fabricație de 3nm. În materie de performanta per watt consumat asta e un mare pas înainte. Și mai e ceva ce iPhone aduce prin noul procesor: ray tracing hardware integrat. Vor veni jocuri de consola pe iPhone în toamna asta, iar asta e ceva extraordinar din punct de vedere grafica pe un smartphone.
Castigator: iPhone 15 Pro Max

Sistemul de operare

În ceea ce privește sistemul de operare, iPhone 15 Pro Max rulează pe noul iOS 17, în timp ce Galaxy S23 Ultra rulează pe Android 13. Aceasta deschide o dezbatere veche între utilizatorii de iPhone și cei de Android cu privire la preferințele pentru sistemul lor preferat. Comparație aici e greu de făcut, obiectiv vorbind. Fiecare utilizator are preferințe și nevoi proprii. Ambele sisteme de operare sunt avansate și stabile. Ambele oferă posibilități multiple de utilizare atât pentru hobby, gaming, office, ete… Apple vine cu un ecosistem mai bine pus la punct, dar asta e valabil pentru cei care isi permit sa investească sume importante în echipamentele lor.
Castigator: egalitate.

Ecranul

Ecranele sunt întotdeauna un punct focal important pentru utilizatori. iPhone 15 Pro Max are un ecran OLED de 6,7 inch cu o rezoluție de 2796 x 1290 pixeli și o rată de refresh de 120 Hz. Pe de altă parte, Galaxy S23 Ultra vine cu un ecran AMOLED de 6,8 inch și o rezoluție impresionantă de 3088 x 1440 pixeli, tot cu o rată de refresh de 120 Hz. Diferența notabilă o face faptul că S23 Ultra dispune de tehnologia de ajustare a ratei de refresh în funcție de conținutul afișat, oferind o experiență mai fluidă. Și mai e ceva ce mă face sa declar Samsung câștigător la acest capitol: Apple folosește ecrane de la Samsung pe telefoanele lor, deci…
Castigator: Samsung Galaxy S23 Ultra.

Camerele

În lumea smartphone-urilor, camerele sunt întotdeauna în prim-plan. iPhone 15 Pro Max vine cu un sistem de trei camere, inclusiv un obiectiv principal de 48 de megapixeli, unul ultra-wide de 12 megapixeli și un teleobiectiv de 12 megapixeli. Pe de altă parte, Galaxy S23 Ultra are un sistem de patru camere, inclusiv un obiectiv ultra-wide de 12 megapixeli, unul wide-angle de 200 de megapixeli, două teleobiective de 10 megapixeli și un obiectiv frontal de 12 megapixeli. O notă remarcabilă este zoom-ul optic, unde S23 Ultra oferă un avantaj cu un zoom optic de 10x față de zoom-ul optic de 5x al lui iPhone 15 Pro Max. Alegerea aici e din nou una destul de subiectiva. Samsung excelează în anumite privințe, în special pe partea de foto. Pe video, iPhone e mult superior momentan. Mai ales ca acum, iPhone 15 Pro Max permite filmare ProRes 4K 60p cu înregistrare pe SSD extern. Desigur, e o funcție valabilă pentru profesioniști, dacă pot fi numiți așa cei care înregistrează cu un telefon… Dar, important e ca exista niște funcții atât de avansate pe un telefon, iar pentru asta iPhone merita premiul la aceasta categorie. Depunctez aici Samsung pentru șmecheria lor cu imaginile fake cu fotografiile lunare.
Castigator: iPhone 15 Pro Max

Durata de viață a bateriei

Apple nu dezvăluie capacitatea exactă a bateriei, dar afirmă că iPhone 15 Pro Max are o baterie care poate ține o zi întreagă, cu până la 29 de ore de redare video.Redarea video nu mai e un indiciu bun care sa indice performanta în autonomie. Apple a adăugat în noul procesor cei mai avansați codeci video. Asta înseamnă ca decodarea e făcută cu resurse minime. Ca utilizator obișnuit, consumul de content video este foarte mic pe parcursul unei zile, așa ca e mai important de văzut cum consuma alte aplicații acea baterie. În cazul Galaxy S23 Ultra, acesta este echipat cu o baterie de 5.000 de miliamperi. Este interesant de văzut cum se vor comporta aceste baterii în testele practice ulterioare, așa ca aici nu se poate da un verdict momentan.
Castigator: indecis.

Opțiuni de culoare, materiale și design

În ceea ce privește opțiunile de culoare, iPhone 15 Pro Max oferă variante în nuanțe de titan natural, albastru titan, alb titan și negru titan. Pe de altă parte, Galaxy S23 Ultra vine în culori precum crem, lavandă, negru Phantom și verde. De asemenea, pe site-ul Samsung sunt disponibile nuanțe exclusive precum roșu, albastru cer, grafen și lime. iPhone pierde dacă ne referim strict la diversitatea culorilor. Dar iPhone vine acum cu carcasa din titan. Aceata e un material foarte rezistent, și foarte ușor. În plus, e scump și e greu de prelucrat. de aceea Apple nu oferă multe culori, pentru ca procesul de fabricație în diverse nuanțe e foarte complex. Oricum ar fi, din punct de vedere al calității materialelor, iPhone este mult în fata Samsung. La Design nu se poate decide un câștigător, e ceva subiectiv.
Castigator: iPhone 15 Pro Max.

Concluzie

iPhone 15 Pro Max și Galaxy S23 Ultra sunt două dintre cele mai importante flagship-uri ale anului. Fiecare dintre aceste telefoane aduce cu sine avantaje și caracteristici unice. Alegerea dintre ele depinde în cele din urmă de preferințele personale ale utilizatorului și de ce funcționalități și caracteristici îi sunt mai importante. Pana la comparatiile în utilizare care pot aduce în scena și alte informații utile, iPhone 15 Pro Max rămâne varianta mai atractiva, asta și din cauza ca beneficiază din plin de factorul noutate. Prețul este însă destul de mare pentru foarte multi, așa ca Samsung va deveni o opțiune buna după ce prețurile vor fi ajustate.

Recomandarea mea e sa cheltuiți banii cu atenție în perioada următoare, se anunță vremuri ciudate. Apple a vândut foarte bine telefoanele lor scumpe în ultimii 2-3 ani. Vremurile alea cred ca s-au dus. S-au printat multi bani în pandemie și s-a creat artificial o senzație de bunăstare și siguranță. Minunile nu durează o vesnicie, vedeți și voi ca statul nu are bani sa închidă nici luna curenta cu ce cheltuieli are. Nu mai zic de ce va face sa închidă anul. Dar mai ales anul 2024 care e an electoral. Probabil nu se vor întâmpla lucruri extraordinare pana la alegeri, dar după…. va fi jale. Nu va faceți rate pe ani de zile pentru un telefon. Dacă nu-ți permiți sa-l cumperi cu banii jos, mai bine sa nu-l cumperi. Exista și alte opțiuni, precum telefoane utilizate, cu garanție și care mai fac fata ani buni de aici înainte (vezi Flip.ro).

Comparatie iPhone 15 Pro Max vs Galaxy S23 Ultra
Comparatie iPhone 15 Pro Max vs Galaxy S23 Ultra (via GSMArena.com)

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Un comentariu la „iPhone 15 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra. Duelul flagship-urilori”

Lasă un comentariu