HP Microserver Gen 8 – un server pentru acasa

De cateva saptamani am pus la punct un cloud personal bazat pe “jucaria” de la HP: Microserver Gen 8. HP Microserver este un server dedicat mediului business, mai exact SMB (Small and Medium Business). Asta pentru ca, desi e un server in toata regula, cu toate capabilitatile de management pe care le poate avea un server, performantele sunt oarecum limitate datorita dimenisunilor reduse. Partea cea mai placuta in toata aceasta discutie e pretul. Eu l-am cumparat de la Emag in cadrul unei promotii la un super pret. Momentan poate fi cumparat tot de la Emag cu preturi incepind de la 899 lei. Este disponibil in mai multe variante in functie de configuratie.

microserver hp home use

Configuratii disponibile HP Microserver Gen 8

Incepem mai intai prin ce au in comun toate configuratiile HP Microserver Gen 8. Carcasa este principalul avantaj si cea care il deosebeste de restul serverelor traditionale. Carcasa este si motivul pentru care multi s-au gandit sa-l foloseasca acasa.

hp microserver gen 8
O alta componenta comuna: placa de baza, este disponibila pe toate modelele dar suporta mai multe tipuri de procesoare. M-am documentat putin legat de aceasta placa de baza si pot sa sustin cu tarie ca e o placa dedicata pentru servere cu tot cea ce are nevoie un server (suport memorii ECC, controller Raid, Management avansat, 2 porturi Lan gigabit etc).

hp microserver hdd
In rest, diferentele intre cele cateva modele de servere HP Microserver Gen 8 se datoreaza procesorului si a memoriei RAM. In functie de scopul pentru ca il cumperi, vei opta pentru anume procesor, dar tin sa mentionez ca in varianta cea mai ieftina, procesorul este suficient pentru cele mai multe setup-uri home use. Memoria poate sa conteze mai mult in functie de necesitati. Un minim de 2GB RAM e suficient pentru cele mai multe aplicatii. Eu recomand, 4 sau chiar 8GB RAM pentru ca in discutie pot intra aplicatii de virtualizare care cer minim 4 GB RAM pentru a putea fi instalate.
Sursa este aceasi pe toate modelele, o sursa destul de mica fabricata de Delta. Foarte important aici, sursa este foarte silentioasa, aproape nu se aude in utilizare, iar asta este o “diferenta” fata de serverele traditionale despre care se stie ca sunt foarte zgomotoase.
Racirea procesorului este pasiva, deci 0 zgomot, din nou foarte important in contextul in care il vei folosi in sufragerie.

hpmicroserver motherboard
Procesoarele disponibile sunt un Celeron G1610T, Pentium G2020T sau Xeon E3-1220L V2. O comparatie legata de performantele lor gasiti aici.
Pentru stocare poti monta maxim 4 HDD de 3.5” Sata. Accesul la HDD-uri se face prin partea din fata a serverului cu ajutorul unor manere speciale pentru introducerea si scoaterea lor. In partea de sus exista locas pentru o unitate optica Slim care se poate conecta pe Sata. Cei mai multi utilizatori (e si cazul meu) pun in acest local un SSD pentru a beneficia de viteza de transfer si acces foarte buna pe care le ofera. Montarea SSD-ului necesita achizitia unui adaptor pentru alimentare de la alimentare Flopy la Sata (il puteti cumpara de aici). Pe placa de baza nu exista alte porturi sata, deci nu veti putea monta alte unitati de stocare. Exista varianta adaugarii unui card PCI cu porturi Sata, dar probabilitatea e mare sa aveti incompatibilitati in functionare. In plus, daca veti folosi controllerul RAID, lucrurile se complica si mai mult.

hp microserver

Ce poti face acasa cu HP Microserver Gen 8

Primul lucru pentru care merita sa te gandesti la un HP Microserver 8 acasa este posibilitatea de a-l folosi pe posta de Cloud Personal. (NAS: network atached storage). In acest scop disponibile pe piata sunt mai multe variante “plug and play” de la Qnap, Synology sau alte branduri. Unele dintre aceste versiuni nu sunt mai scumpe decat un HP Microserver. Si atunci, de ce e mai bun un HP Microserver pentru asta? Pai sa le luam pe rand:

  • HP Microserver este din punct de vedere hardware mult superior majoritatii modelelelor Qnap sau Synology de pana in 1000 euro. Asta pentru ca foloseste procesoare Intel (Celeron, Pentirum sau Xeon), iar Qnap sau Synology pun pe modelele lor mai ieftine procesoare dezboltate pentru un consum redus de curent, in special pentru echipamente mobile si fara performante desosebite. Faptul ca ai si posibilitatea sa upgradezi procesorul este iarasi foarte important.
  • Memoria RAM este upgradabila, HP microserver suporta maxim 16GB Memorie, mult pentru modelele ieftine de la Qnap sau Synology (acestea au in versiunile ieftine chiar si 512MB).
  • Stocarea: HP Microserver suporta 4 HDD-uri. Un Qnap sau un Synology cu 4 bay-uri costa semificativ mai mult decat un HP Microserver. In plus la HP Microserver si ai posibilitatea de a adauga un SSD pe care sa instalezi sistemul de operare.
  • HP Microserver are un port LAN ILO4. Acesta este un port dedicat de management si este foarte util atat pentru configurarea din reteaua de acasa cat si pentru ca iti ofera posibilitatea de a configura serverul de la distanta peste internet. (pentru asta e nevoie sa faceti Port Forwarding in router catre acest port). Detalii gasiti aici despre ce puteti face cu ILO4. Recomand folosirea unei licente ILO4 Advanced care va ofera un management avansat, acces la consola (deschideti de la distanta o sesiune in browser prin care aveti acces la server ca si cum acesta ar fo conectat direct la monitorul pe care lucrati. Puteti opri, restarta, configura bios-ul, instala orice pe server. Foarte util.)
  • Puterea de procesare superioara va da posibilitatea de a instala un Hypervisor (Vmware de exemplu) pentru a putea crea pe server masini virtuale. Avantajul aici e ca, prin aceasta metoda, folositi la maximum resursele hardware ale serverului si puteti rula in acelasi timp mai multe aplicatii: un server de date, un server web, un sistem de operare de orice fel, un server de mail, etc. Despre cum se instaleaza Vmware Esxi pe HP Microserver Gen 8 voi avea in curand un alt articol.

StorageReview-HP-ProLiant-MicroServer-Gen8-iLo-KVM

hp ilo 4 advanced

Exista si dezavantaje in comparatie cu Qnap si Synology. De ex, acestia detin software dedicat pentru echipamentele lor. Sistemele lor de operare sunt foarte avansate si ofera multe posibilitati de utilizare acasa. Acestea nu pot fi acoperite de solutiile open source in totalitate, dar sunt alternative destul de bune aici: FreeNas, Nas4Free  si altele. Exista o comunitate care se ocupa de un Open Source (Xpenology) inspirat de la sistemul de operare al celor de la Synology, dar nu stim cat de legal este, asa ca nu pot sa recomand.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu