Fiio X5 – Player audio portabil pentru muzica high definition

Vorbim de prima generatie Fiio X5, intre timp cei de la Fiio au lansat si X5 II (generatia a 2-a). Pentru cei care nu au auzit de FIIO pana acum: e vorba de o companie din China infiintata de un tip (chinez) care a studiat prin USA si a revenit in China pentru a infiinta FiiO Electronics Technology.

Despre Fiio si pozitionarea lor pe piata de produse audio portabile.

FIIO produce echipamente audio portabile : casti, amplificatoare casti, DAC-uri (digital to analog converter) sau DAP-uri (digital audio player). Vorbim de echipamente audio care se adreseaza celor mai pretentiosi utilizatori din domeniu, echipamente care sunt construite din componente de referinta in domeniul audio si se remarca prin calitatea si detaliile audio pe care le livreaza. Ce iese in evidenta si mai mult in cazul Fiio este pretul, accesibil pentru oricine datorita costurilor mici de productie (proiectare China- productie China). Practic, daca ne referim la raportul calitate/pret, Fiio nu are concurent pe piata pe care activeaza, competitorii directi fiind de cele mai multe ori de cateva ori mai scumpi comparand produse similare ca specificatii si performante.

In Romania, produsele Fiio se gasesc la AVStore.ro, importatorul oficial.

Fiio X5 (prima generatie)

Fiio X5 face parte din prima generatie de DAP-uri de la Fiio, fiind la vremea lui varful de gama, referita Fiio in cea ce priveste calitatea sunetului portabil. Un player audio portabil de calitate trebuie sa indeplineasca cateva cerinte de baza pentru a se situa pe lista audiofililor: sa suporte formate audio loseless (muzica necomprimata), sa contina componente electrice (condensatori, tranzistori) de foarte buna calitate, sa fie construit in jurul unui procesor (DAC) de calitate si nu in ultimul rand, modulul de amplificre al castilor sa fie unul de calitate si potent.

Fiio X5 foloseste un DAC de referinta PCM1792A de la Texas Instruments (suporta nativ fisiere high-rez 24bit/192khz si DSD 64/128). Partea de amplificare pentru casti e asigurata de 2 OPA1612 si 2 LMH6643, varf de gama, suporta casti pana la 300 ohmi.

Fiio X5 audio Player

Pentru o experienta completa ai nevoie si de…

Pentru a beneficia din plin de toate avantajele acestui player, trebuie sa folosesti muzica loseless (FLAC, ALE, DSD), care poate fi cumparata de pe hdtracks.com, si sa detii o pereche de casti de calitate (recomandarea mea: Sennheiser HD 650 sau Audio-Technica ATH-M50x sau Sennheiser Momentum sau Sony MDR-1A).

Fiio X5 este si un DAC extern

Pe langa functia principala de DAP, Fiio X5 poate sa fie folosit si pe post de placa de sunet pentru PC (windows sau mac) prin conectarea lui pe port USB. Calitatea audio este mult superioara oricarei placi de sunet interne folosite in PC. Pentru asta, in meniul lui X5 exista o setare DAC/Storage. In momentul conectarii, pentru a functiona ca placa de sunet, trebuie setat pe DAC. Pe langa portul de iesire audio casti exista si un port Line-Out, o iesire preamplificata pentru a reda sunet catre alte amplificatoare. Este prezenta deasemenea si o iesire digitala.

Fiio X5 DAP

Stocare muzica

Fiio X5 nu are memorie interna pe care sa poti stoca muzica. Are in schimb doua sloturi de card micro SD, fiecare suporta pana la 256GB (512GB in total). Pare mult, dar, daca doriti sa-l folositi la potential maxim, trebuie sa stiti ca formatele audio necomprimate (FLAC, ALE, DSD) ocupa semificativ mai mult spatiu decat mai cunoscutul format MP3 (o melodie FLAC are in medie 50MB, dar dimensiunea poate sa fie si mai mare).

fiio x5 stocare

Constructie si finisare

Constructia din materiale foarte bune si cu finisaje de calitate il pozitioneaza pe Fiio X5 in gama echipamentelor premium. As putea spune ca e putin cam greu (195 g) si cam mare (114 × 67.6 × 15.6 mm), dar calitatea componentelor hardware cere sacrificii la acest capitol. Meniul este simplu si intuitiv, controlat din cele 4 butoane frontale si rotita excelenta din centru. Ecranul este de buna calitate (IPS 400×360), putea fi ceva mai mare daca ne referim la dimensiunile generale ale playerului, dar asta nu e neaparat un minus, functia principala fiind acea de redare audio. Pe lateral sunt doua butoane pentru volum, acestea fiind responsabile si pentru trecerea de la o melodie la alta atunci cand ecranul este in stand-by. Per total operarea este facila, se observa o grija a inginerilor de la Fiio pentru o utilizare cat mai simpla si mai placuta, cu toate functiile de care ai nevoie la indemana. Bateria este de 3700 mAh, suficienta sa asculti muzica o zi intreaga incontinuu.

fiio x5 casti

Sistemul de operare

Softul cu care este dotat X5 este proprietar Fiio. Este intuitiv si frumos desenat. Meniul nu este foarte stufos, sunt prezente doar functiile importante, navigare, setari generale, setari sunet, egalizator grafic. Egalizatorul nu este chiar pe placul meu, n-am reusit sa gasesc o combinatie de setari care sa sune mai bine decat modul OFF. Am cautat sa vad daca RockBox este disponibil pentru Fiio X5 si din pacate raspunsul e nu. Spun din pacate pentru ca acest software opensource este unul din cele mai apreciate in domeniul audio (portabil) putand fi instalt pe multe playere cunoscute cum ar fi iPod, Sandisk Sansa, Sony si multe altele

fiio x5 meniu

George Buhnici are aici un review pentru un DAC si un amplificator casti de la FIIO. Un alt site unde gasiti informatii utile din domeniul audio hi-rez este si soundnews.ro

fiio x5 display

Fiio X5 – Specificatii hardware.

Dimensions: 64.6x114x15.6 (WxLxH, mm)
Weight: 122g
Display: 2.4″ 260,000 colors HD IPS Screen at 400×360
CPU: Ingenics 4760B 600MHz Dual Core
DAC: PCM1792A, supports 192KHz/24Bit
Outputs: 3.5mm Headphone jack, 3.5mm Line-output, 3.5mm Digital Coax output
Storage: 2 x microSD slots (currently max supported 128GB x 2)
Battery: 3700mAh Li-Polymer Battery, up to 15 hours playback time
Headphones impedance range: 16~300Ω
Gain selection: 0/6 dB
Line output Level: > 1.5 Vrms
Headphone output power 1: > 460 mW 16Ω
Headphone output power 2: > 255 mW 32Ω
Headphone output power 3: > 28 mW 300Ω
Headphone output impedance: < 0.26Ω
Headphone output crosstalk: >75 dB 1KHz
Headphone out THD+N: < 0.003% 1KHz
Frequency response: 20Hz~20KHz(+/-0.1)
MAX output voltage: > 8 Vp-p
SNR: > 115 dB
MAX output current: > 150 mA

Formate audio suportate:
Lossless: APE(fast:): 192K/24B; APE(normal): 96K/24B;
APE(high): 96K/24B; FLAC: 192k/24B;
WAV: 192k/24B; WMA 9.1 LOSSLESS: 96k/24B;
Apple Lossless 192K/24B; DSD 2.8224;
Lossy compression: MP2, MP3, AAC, ALAC, WMA, OGG

2 comentarii la „Fiio X5 – Player audio portabil pentru muzica high definition”

Lasă un comentariu