eGPU – placi grafice externe pentru gaming pe laptopuri si PC-uri

eGPU este prescurtarea de la externall graphics processing unit si asa cum intelegem din sintagma, reprezinta o solutie pentru gaming pe laptopuri sau sisteme desktop care nu includ o placa video dedicata, in special datorita spatiului insuficient din carcasa.

Partea asta cu spatiul este valabila la laptopuri mai ales. Desi ai optiunea sa cumperi laptopuri dedicate pentru gaming, aceste au marele dezavantaj ca sunt destul de grele si sunt penalizate la capitolul portabilitate. Alt aspect, pe langa greutate, dimensiunile sunt ceva mai mari, iar designul este ceva mai personalizat, cea ce il face nepotrivit pentru situatii in care trebuie sa plusezi la capitolul business, clasic. Pentru statii desktop, tendinta este de miniaturizare, de reducere a spatiului si a consumului de energie. De ce sa folosesti o sursa de peste 600W pe un PC pe care te joci pana la maxim 50% din timp? Asta inseamna consum mai mare de energie, zgomot mai mare pentru ca o placa video dedicata produce caldura chiar si cand nu te joci si nu ar fi nevoie de ea.

Astfel ca, pentru situatiile de mai sus, o solutie mai eleganta e sa poti adauga laptopului sau PC-ului atunci cand ai nevoie, un modul extern care sa contina o placa grafica suficient de buna pentru a rula la calitate buna ultimele noutati in materie de jocuri pe PC.
Exista solutii pentru asta. Desi ideea nu e foarte noua, optiunile nu sunt multe, si o sa vedem mai tarziu ca cele care exista au si o serie de dezavantaje, dar putem spera la o dezvoltare serioasa in aceasta dirctie.

Pana sa intram in detalii legate de eGPU, vreau sa insist putin la partea de conectivitate, pentru ca, e normal, acest modul extern de procesare grafic trebuie sa se conecteze la laptop sau PC cumva. E unul din aspectele importante ale problemei care pare sa se fi rezolvat in mare parte odata cu apartia standardului USB 3.1. Nu o sa intru in detalii despre istoria USB, cert este ca stim momentan care va fi viitorul in privinta asta: conexiunea USB 3.1 sub form de conector Type C care va functiona in acelasi timp si ca port Thunderbolt 3. Noul conector in forma asta suporta viteze de transef de 20GBps si permite sa treaca prin el puteri de pana la 100W (pentru incarcare dispozitiv sau alimentare dispozitiv extern).

Ce elemente contine un eGPU? Este o cutie externa (putem spune ca arata ca un mini PC) in care se regasesc: o sursa, o placa de baza cu port PCI Express (pt placa video) si o carcasa.
Asa cum spuneam, nu sunt multe solutii existente functionale in acest moment. Pe noi ne intereseaza acelea care au cel mai mare grad de compatibilitate cu majoritatea laptopurilor si PC-urilor (nu uitati, cele care contin conectivitatea adecvata).

Razer Core
Pret: $500
Conexiune: Thunderbolt 3
Compatibilitate: Razer Blade si Blade Stealth
Este probabil cea mai cunoscuta dintre variantele existente. Vine cu sursa de 500W si poate asimila maxim 2 placi grafice de ultima generatie. Dezavantajul este ca e certificat sa functioneze doar cu laptopurile de la Razer, desi cei de la Razer sustin ca nu blocheaza in vreun fel functionarea cu alte echipamente, doar ca ei nu-si vor asuma eventualele incompatibilitati. Pretul este alt dezavantaj, tineti cont ca cei 500$ reprezinta doar cutia, fara placi video incluse.

Placa video externa

Alienware Graphics Amplifier
Pret: $200
Conexiune: Proprietara
Compatibilitate: Alienware 13, 15, 17
Nu insist mult pe varianta asta, avand un port proprietar, va functiona doar pe laptopurile Alienware mentionate, astfel ca scenariile in care poate fi folosita nu sunt foarte multe.

placa video externa Alienware Graphics Amplifier

 

 

PowerColor Devil Box
Pret: $450
Conexiune: Thunderbolt 3
Compatibilitate: any PC with Thunderbolt eGFX
Este cea mai apropiata de scenariul descris mai sus. Cei de la PowerColor spun ca este compatibila cu orice PC care include Thunderbolt 3. Sursa este de 375W si poti adauga orice placa video Nvidia sau AMD.

placa video externa PowerColor Devil Box

 

Nu exista inca, dar urmeaza sa se lanseze:

ASUS ROG XG Station 2
Gigabyte GP-T3GFx
The Wolfe


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Un comentariu la „eGPU – placi grafice externe pentru gaming pe laptopuri si PC-uri”

Lasă un comentariu