Dell Precision 5750 – un workstation mobil ideal pentru creatorii de continut in miscare

Gama de produse Precision de la Dell este din punctul meu de vedere mult subapreciata si e pacat ca se intampla asta, cei care ar putea beneficia de pe urma folosirii acestor echipamente ar avea multe avantaje in termeni de performanta, calitate si mai ales productivitate.

Dell Precision sunt echipamente dedicate pentru mediul business, acel mediu business specializat pentru zona de aplicatii grafice, proiectare si, in general, pentru performanta ridicata si procese cosumatoare de resurse hardware pe durate lungi de timp (cum ar fi randarea si editarea video).

Workstation mobil sau laptop gaming?

Performanta, calitatea si productivitatea crescuta vin la pachet cu un cost. Precision nu sunt produse ieftine, dar cei care au lucrat si lucreaza cu ele vad imediat beneficiile dincolo de costuri. Problema e ca nu intotdeauna, cei care sunt in postura de a alege un echipament pentru aplicatii grafice, cum ar fi arhitectii, sau inginerii, sau designerii, nu ajung sa ia in calcul si aceste produse. Pentru ca nu se informeaza corect sau nu sunt indrumati corect de catre consultantii in domeniu. In felul asta ajung sa foloseasca produse de gaming mergand pe premisa ca un laptop cu placa video buna e potrivit pentru performanta buna in aplicatii grafice si proiectare. Lucru gresit! Nu fundamental gresit, dar gresit. De ce? Pentru ca laptopurile de gaming sunt gandite pentru gaming. Un display de laptop de gaming e optimizat pentru viteza si nu pentru calitate sau acuratete a culorilor asa cum au ei nevoie. O placa video de gaming nu e optimizata pentru utilizarea in aplicatii de proiectare si desi face fata in general, nu da maximul de performanta asteptat. Calitatea materialelor si a componentelor electronice dintr-un laptop de gaming e mult sub cele folosite la un laptop Precision si asta se vede in costuri. Un laptop de gaming e gandit pentru un ciclu de viata de aprox 2-3 ani, in timp de laptopurile Precision sunt gandite si testate pentru utilizare intensa pentru cicluri de viata de peste 5-6 ani (stiu arhitecti care folosesc Precision de peste 10 ani). Nu in ultimul rand, in general, produsele dedicate pentru mediul business, ofera un alt nivel de securitate a datelor prin integrarea de componente hardware (TPM=trusted platform module, care stocheaza si cripteaza parole si elementele de autentificare si care nu poate fi decriptat de nimeni) sau software (suite de softuri de securitate sau de control avansate).

PS: Poti arunca o privire si pe alte articole despre produse Dell aici pe Blog

De ce Dell Precision

Laptopurile Precision sunt configurabile la cerere si asta e un aspect foarte important, care diferentiaza gama Precision de laptopurile din zona de home use sau gaming. Pentru un maxim de performanta si securitate a datelor, Precision poate fi configurat cu procesoare Intel Xeon, cu memorii RAM ECC (corectie de erori, apropo de securitatea datelor si continuitate), cu placi video profesioanle (Nvidia Quadro sau AMD Pro), cu stocare multipla cu optiune de RAID (incredibil pentru un laptop, nu?) si fiabilitate peste cele din laptopurile de gaming, cu display cu o rata de redare a culorilor foarte buna. Nu in ultimul rand, carcasa acestor produse este in proportie de aproape 100% din metale si aliaje de foarte buna calitate. Se simte si se vede premium.

precision 5750
Precision 5750 laptop

De ce Dell Precision 5750

Precision 5750 a fost ales de mine pentru acest review pentru ca el ataca zona asta de creatori de continut prin mai multe beneficii pe care le aduce. Cei care aleg un workstation mobil (laptop) e clar ca lucreaza mult in deplasare pe el, situatie diferita fata de cei care pot lucra dintr-un punct fix unde poti opta pentru un PC Workstation, mult mai configurabil si mai performant. Precision 5750 este un workstation mobil cu display de 17 inch si cred ca 17 inch, desi poate parea mare la prima vedere, e necesar daca lucrezi cu aplicatii grafice unde ai nevoie de un spatiu vizual cat mai mare pentru a fi cat mai productiv. Dimensiunea de 17 inch a display-ului te duce cu gandul la povara greutatii in deplasari si aici intra in scena al 2-lea beneficiu important: Precision 5750 e incredibil de usor (2.13 kg) si de subtire (13.1mm) in raport cu dimensiunea display-ului si posibilitatile de configurare (ganditi-va ca in general, un workstation mobil cantarea pana acum de la 3 kg in sus). Laptopurile Precision din gama 5000 de la Dell, sunt cele care au introdus pentru prima data notiunea de ultrabook in gama de workstation. Ar putea sa para o contradictie de termeni, dar dupa ce iei contact cu produsul nu mai poti crede asta.
O paranteza aici: Dell XPS este gama de laptopuri Dell Premium pentru Home Use. Sunt mai multi aceia care au auzit de laptopurile XPS decat de Precision. De fapt, XPS de 17 inch (modelul XPS 9700) foloseste acelasi sasiu cu acest Precision 5750, iar asta face din Precision 5750 un laptop cu atat mai interesant cu cat el are si un design premium similar cu cel de pe XPS 17.

precision 5750
Dell Precision 5750 workstation

Posibilitati de configurare Precision 5750

Sa le luam pe rand:

Procesor:
Inainte de toate, trebuie sa sti ca pe laptopurile Precision toate procesoarele sunt din acea gama de procesoare performante pentru laptopuri, cele cu voltaj mai mare fata de procesoarele clasice de laptop. In general sunt identificate prin terminatia H din modelul procesorului. Precision 5750 poate fi configurat cu procesoare incepand de la i5-10400H pana la i9-10885H (8 nuclee, 16 threads, pana la 5.3 Ghz) si chiar procesoare Xeon cum ar fi Intel Xeon W-10885M (8 Core, 16MB Cache, 2.40 GHz – 5.30 GHz)
Memorie RAM:
Sunt disponibile 2 sloturi de memorie pentru un maxim de 64 de GB de RAM. Pentru versiunea cu procesor Xeon poti opta pentru memorii ECC: 64GB, 2X32GB,DDR4 2933Mhz Non-ECC Memory
Display:
Sunt 2 optiuni, display cu rezolutie Full HD sau 4K. Ambele cu 100% redare culori Adobe, premium, cu HDR400. Varianta cu display 4K vine si cu touch screen.
Placa video:
Poti opta pentru video integrata de la Intel (in cazul procesoarelor care au video intergrat, pentru ca, de exemplu , Xeon nu are), dar adevarul e ca nu prea ai motive sa cumperi un Wokstation cu video integrat. Cel mai bine poti opta pentru Nvidia Quadro T2000 cu 4GB GDDR6, sau mai bine NVIDIA Quadro RTX 3000 cu 6GB GDDR6. Daca va intrebati cam pe unde se situeaza placa asta ca performante in raport cu modelele de gaming: eu o consider ca varianta din gama pro a lui Nvidia GTX 1660Ti din gama gaming.
Stocare:
Ai disponibile 2 sloturi M.2 Nvme de mare viteza. Poti configura pe ele la un maxim 2 x M.2 2TB PCIe NVMe (4TB in total) si le poti configura in Raid 0 (viteza) sau Raid 1 (mirroring, siguranta datelor)
Baterie:
Desi se lauda cu dimeniuni si greutate redusa, poti pune o baterie de 97Whr (6-cell 97Whr Lithium Ion). In functie de utilizare, autonomia poate sa fie si peste 8-10 ore de utilizare, dar poate sa scada drastic daca faci randari video.
Porturi disponibile:
4 x USB 3.2 Gen 2 Type-C port cu Thunderbolt 3 | SD card reader | Headphone jack. Da, sunt 4 porturi Thunderbolt 3, poti opta pentru un scenariu cu multe monitoare, cu retea pe cablu, etc. Aceste porturi permit viteze de pana la 40Gbit/s. Optional Dell are in portofoliu si niste modele de Docking Stations foarte bune, iar pentru acest model e recomandat Dell Dock WD19TB.
Software:
Desigur poti opta pentru Windows 10 (Pro/Home) sau Linux si pentru Office inclus. Tot incluse mai vin si niste suite de management si securitate de la Dell, dar si un soft de optimizare performante in aplicatiile grafice, CAD, proiectare: Precision Optimizer
Tastatura:
Laptopurile Dell au in general o tastatura foarte apreciata de cei care scriu mult, cu o spatialitate buna si o cursa optima a tastelor. La Precision 5750 tastatura este si iluminata pentru situtiile in care ai nevoie de asa ceva.
Conectivitate:
Nu ai inclus un port Ethernet, dar poti folosi un port Thunderbolt si un adaptor pentru asta. Reteaua wireless e de ultima generatie, Wifi 6 si integreaza si Bluetooth 5.
Garantie:
Garantia standard e de 3 ani si e de tip OnSite. Adica, Dell vine la tine daca ai o problema, nu trebuie sa mergi cu el prin service pe undeva. Iar Dell, in general trimite pe cineva cam a 2-a zi de la sesizare (in timpul orelor de lucru). Poti opta pentru o garantie de pana la 5 ani si poti face si upgrade la serviciile incluse, la Pro Support (timp de raspuns si mai bun, chiar si in weekenduri si sarbatori) sau Pro Support Plus pentru o experienta de service completa in care Dell te poate anunta preventiv ca urmeaza ca laptopul sa sufere ceva defecte si previne practic un blocaj in cea ce faci prin remedierea in avans a problemei. Cum se intampla asta: Dell are un agent (un soft) instalat care monitorizeaza componentele si trimite notificari catre ingineri Dell in momentul in care sesizeaza probleme.
Poti opta si pentru un serviciu de pastrare a mediului de stocare (SSD-ul) in cazul in care laptopul trebuie trimis in service, serviciu util daca te ingrijoreaza siguranta datelor tale sau poate ai nevoie de datele respective cat timp laptopul e in service.

precision 5750

Cat costa?

Aici e mai complicat. In primul rand, fiind configurabil, nu ai niste preturi fixe, standard. Apoi, asa cum am zis, nu sunt ieftine. Poti gasi modele preconfigurate prin magazine online, dar e important de stiut ca poti sa-l configurezi asa cum vrei tu.
Poti sa-ti faci o idee legate de costuri in acest configurator. Pretul de acolo e insa pentru America, la noi se va transforma in Euro (care e mai mare) si sa adaugi taxe. Pretul final va fi mai mare fata de ce-ti da configuratorul pentru America.
De comandat, poti comanda printr-o firma inregistrata pe site la Dell ca revanzator de produse Dell in Romania. Lista o gasiti aici si sunt firme in toata tara, ai de unde sa alegi. Poti cere pret specific pe configuratia ceruta de tine.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu