De ce PC-ul nu o sa “moara” niciodata

Se tot vehiculeaza de ceva vreme idea ca PC-ul (calculatorul de birou) o sa dispara. Idea este cel putin nerealista si se bazeaza pe cativa factori care au influentat de-a lungul timpului vanzarile de PC-uri, dar care, studiati mai atent, indica doar tendinte temporare.

In primul rand, nu exista momentan un gadget care sa inlocuiasca cu succes un PC. Nu ne referim aici la laptopuri, ele nu intra la aceasta categorie. Faptul ca exista tot felul de aplicatii utile care mai nou pot rula pe smartphone sau tablete, nu inseamna ca te ajuta sa fi si productiv. Cel mult te poate ajuta sa devi mobil si mai eficient in anumite situatii, dar nu mai productiv. Apoi, din punct de vedere al performantelor hardware, desi s-a avansat mult in aceasta directie pe zona gadgeturi, PC-ul traditional iti ofera mult mai mult, iar in plus iti ofera posibilitatea de a alege si a upgrada in timp platforma. E un lucru important, asta dovedeste ca PC-ul e o investitie mai buna pe termen lung, spre deosebire de gadgeturi care au tendinta de a se demoda relativ repede fara posibilitatea de a efectua upgradeuri majore.

In al 2-lea rand: piata de PC-uri a scazut in ultima vreme. Pai, e normal sa fie asa. Dupa anii de glorie ai economiei noastre (2004-2009) cand am descoperit si am avut si noi acces din plin la tehnologie, piata era normal sa ajung intr-un punct in care sa nu mai suporte aceleasi cresteri fabuloase. Un alt aspect important aici ar fi acela ca, din punct de vedere software, nu a existat un progres masiv, din contra, tendinta in dezvoltarea de soft a fost sa reduca cerintele hardware necesare functionarii. Astfel, platformele hardware de acum cativa ani ruleaza foarte bine cu software de generatie noua, deci nu necesita inlocuire.

Laptopurile sunt cele mai apropiate de idea de PC si teoretic singurele care ar putea sa ia locul unui PC. Dar, exista si aici limitari. Daca display-ul nu ar fi o problema (il poti lega la un display extern), ramane problema limitarii din punct de vedere al upgrade-ului. Ma refer aici la stocare, procesare, grafica, sunet. Nu poti sa le ai pe toate intr-un laptop. Poti obtine un compromis, ceva care sa-ti satisfaca nevoiele de moment, dar nu pe toate si nu in configuratia dorita. Oamenii moderni, au tendinta de a-si customiza tot mai mult lucrurile pe care le detin, poate mai mult decat e nevoie. Ne caracterizeaza pe noi ca oameni, suntem diferiti.

Pe langa ideile de mai sus, PC-ul este in continuare singurul care poate sa livreze performanta si experienta de care ai nevoie in anumite aplicatii. Jocurile noi nu pot rula la detalii maxime decat pe PC-uri configurate pentru asta. Industria jocurilor este intr-o continua crestere, iata un argument pro PC-uri. Mai sunt si altele…

Eu unul, n-am auzit pe nimeni sa renunte la a folosi PC-ul atat acasa cat si la birou. Daca, conform vanzarilor, numarul de PC-uri livrate e in scadere asta nu inseamna ca ele vor disparea. Sunt foarte multe domenii si aplicatii unde e nevoie de ele. Mai degraba as avea curajul sa afirm ca vor disparea tableta si smartphonul. Sunt argumente puternice in sprijinul acestei idei, dar nu vom discuta despre asta acum.

PC-ul traditional incepe si el sa ia diverse forme, in functie de clientii carora se adreseaza sau a aplicatiilor pe care le pot rula. Intel NUC e un bun exemlu. E un PC. Componentele au inceput si ele sa ia diverse forme, exista componente pe care le poti monta intr-o carcasa de dimensiunea unei carti. Viitorul suna bine pentru PC.

pc traditional


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu