Ce este P2P si cum functioneaza o camera de supraveghere IP P2P

Am scris intr-un alt articol cum te conectezi la o camera IP din reteaua ta, daca nu esti fizic acolo. Metoda aia cu serverul VPN e una dintre variante. O alta varianta este configurarea Dynamic DNS +port forwarding, iar a 3-a si cea mai simpla metoda e conexiunea P2P.

E de mentionat ca in vreme ce primele 2 metode funtioneaza indiferent de camera (conditia minima e sa fie camera IP), metoda simpla, cea cu P2P functioneaza doar daca producatorul a integrat aceasta facilitate in produsul vandut.

Ce este P2P

P2P vine de la Peer to Peer si se refera la un tip de retea, mai exact retea distribuita. Reteaua distribuita este reteaua in care toate echipamentele conectate au aceleasi drepturi in cea ce priveste resursele pe care le ofera sau de care beneficiaza. La polul opus, exista reteaua server-client acolo unde, la un nivel foarte basic de intelegere, serverul este cel care distribuie, iar clientul este cel care solicita si primeste. Pentru o si mai buna intelegere, P2P este folosita cel mai des la celebra metoda de sharing de fisiere, cu ajutorul aplicatiilor de tip torrent. Da, atunci cand descarci date cu ajutorul BitTorrent, folosesti o conexiune P2P.

tipuri de retea IP

Torentii si P2P

In toata schema asta cu torentii, sunt implicate urmatoarele notiuni:

  • Aplicatie de tip torrent ( ex uTorrent). Este un program care stie sa interpreteze si sa gestioneze un fisier de tip torrent (.tor)
  • Fisier torent (.tor). Este un fisier care, cu ajutorul unei aplicatii torrent, stie sa faca legatura intre toate PC-urile conectate in reteaua P2P care detin acel fisier sursa pe care utilizatorii il doresc.
  • Fisierul sursa (de ex. un film) este segmentat cu ajutorul aplicatiei torrent in parti foarte mici de date (aprox 1MB fiecare). Desigur, tu ca utilizator nu vezi asta, dar aplicatia stie sa-l interpreteze asa. Atunci cand tu descarci acest fisier (ex film) din reteaua P2P, aplicatia torrent se conecteaza la toti cei care au acest fisier (cu ajutorul .tor) si descarca acele bucati de date de la mai multi utilizatori in acelasi timp. Metoda asta de download prin impartirea unui fisier in bucati mici si avand ca sursa cat mai multi utilizatori este foarte eficienta pentru ca folosesti resurse putine in timp de economisesti timp si obtii performante foarte bune. Mai mult decat atat, daca tu ai inceput sa descarci bucati dintr-un fisier, chiar daca download-ul nu e gata, alti utilizatori din retea pot sa descarce de la tine acele parti din fisier pe care tu le ai. Eficienta maxima!
  • PC-urile din retea. Sunt clientii in aceasta retea (cunoscuti si ca Peers). Mai exista notiunile de Seeders (acei utilizatori care detin fisierul sursa complet si poti descarca de la ei), sau Leechers (acei utilizatori care detin partial un fisier sursa, adica in curs de download. Ei devin Seeders in momentul in care finalizeaza descarcarea. Poti descarca de la ei dar nu la viteza maxima pentru ca o parte din conexiunea lor e folosita la download).

Camere de supraveghere IP si P2P

Camerele IP folosesc mai nou conexiunea P2P pentru a facilita accesarea de la distanta. Metoda a fost aleasa pentru ca usureaza foarte mult procesul de configurare. Important de mentionat aici e ca nu poti accesa camere IP prin P2P din browser-ul de internet, acesta nu suporta acest tip de conexiune. In schimb, producatorii pun la dispozitie aplicatii dedicate care folosite cu camerele lor, fac foarte usoara instalarea si configurarea.

Fata de o camera normala IP, o camera care care stie si P2P nu e diferta la nivel hardware. O poti folosi fara probleme ca o simpla camera Ip, o poti integra in alte ecosisteme, nu neaparat apartinand producatorului camerei. Daca vrei sa folosesti functia P2P, atunci esti obligat sa folosesti aplicatia pe care producatorul o pune la dispozitie.

In situatia folosirii P2P sunt 2 elemente care difera fata de o situatie clasica:

  • producatoul camerei tine o evidenta a tuturor camerelor pe care le comercializeaza pe baza SN-ului camerei. In momentul in care o astfel de camera este conectata la internet, ea comunica imediat cu serverele pe care producatorul tine evidenta acestor camere si este imediat identificata pe baza SN-ului.
  • aplicatia conceputa de producator. Cumparatorul adauga camera abia instalata si conectata la internet in aplicatia pe care acelasi producator o pune la dispozitie. Adaugarea se poate face in mai multe feluri: scanezi un cod QR care e de fapt SN-ul, introduci SN-ul manual in aplicatie sau scanezi reteaua locala cu ajutorul aplicatiei si identifici camera, dupa care o adaugi si o salvezi. Observati ca, facand asta, ati facut o legatura unica intre aplicatia (sau telefonul pe care e instalata) cu camera IP, acea legatura unica fiind Serial Number-ul camerei, care e unic la fiecare camera.

Cum functioneaza

Cum functioneaza: de aici inainte e simplu de intuit. Aplicatia pornita si cu camera configurata, va interoga baza de date a producatorului solicitand cale de acces catre camera cu SN-ul salvat. Serverul producatorului, fiind in legatura permanenta cu camera atata timp cat e conectata la internet, va directiona conexiunea catre camera instant.

conexiune camera IP p2p

Tipul asta de conexiune P2P nu se limiteaza doar la camere IP. Principiul de functionare e acelasi si poate fi extrapolat la foarte multe echipamente pe care le instalezi acasa, dar vrei sa le accesezi de oriunde (un NAS de ex).

Voi reveni in curand cu niste review-uri la cateva camere IP pe care le-am testat in ultima vreme.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

4 comentarii la „Ce este P2P si cum functioneaza o camera de supraveghere IP P2P”

  1. Buna ziua! Am o cameră wireless IP (P2P) și nu mai funcționează pe date ,decât pe router. Ma poate ajuta cineva cu un sfat? Mulțumesc anticipat pentru eventualele răspunsuri!

    Răspunde
    • camerele Neo cool cam nu mai functioneaza pe internet decat local adica se vad in raza de acoperire WI FI!. care este secretul? multumesc !

  2. camerele Neo cool cam nu mai functioneaza pe internet decat local adica se vad in raza de acoperire WI FI!. care este secretul? multumesc !

    Răspunde

Lasă un comentariu