Mi-am facut cont online pe casa de pensii – calcul pensie 2022

De ce cont online pe casa de pensii?

E unul din momentele alea cand poti spune ca esti batran, daca ai ajuns sa-ti faci cont online pe casa de pensii. Sau, unii ar zice ca esti un om responsabil, ca te gandesti la viitor, etc… Adevarul e undeva la mijloc. Nu sunt chiar batran. De partea cu responsabilitatea nu ma leg pentru ca, cred cu tarie ca daca o sa te bazezi inca de pe acum pe pensie la varsta pensionarii, ai o mare problema. Se discuta intens in spatiul public cum ca Romania nu are un sistem de pensii sustenabil in viitor, iar situatia actuala o vedem cu totii: oameni cu pensii de cateva sute de lei cu multi ani de munca sunt nevoiti sa traiasca intr-o tara unde preturile la orice au luat-o razna. Culmea este ca, stiind situatia asta cu pensiile mici, ma enervez de fiecare data cand politicienii anunta cresteri de pensii. Si asta nu pentru ca am ceva cu cei care chiar merita niste pensii mai mari, ci pentru ca politicul foloseste manevra asta pentru voturi (interesul lor), neavand nici o legatura cu empatia fata de oameni.

In fine, mi-am facut cont si de curios pe CNPP (Casa Nationala de Pensii Publice). Poti sa afli lucruri interesante de acolo. Poti sa-ti vezi veniturile lunare de la data la care te-ai angajat pana in prezent. Poti sa-ti revezi parcurusul si companiile prin care ai trecut si evolutia veniturilor. Poti inclusiv sa vezi daca ai avut angajatori care nu ti-au platit contributiile, caz in care vei sti ca aia a fost o teapa. Poti sa vezi si sa calculezi cate puncte de pensie ai adunat de-a lungul timpului si poti sa-ti calculezi pensia la care ai putea sa ajungi daca maine te-ai pensiona (teoretic, pentru ca practic, daca n-ai 65 ani, nu poti).

Cum iti faci cont pe Casa de Pensii

Procedura e simpla. Intri pe cnpp.ro si completezi formularul de aici cu datele tale personale. Confirmi pe Finalizeaza si Transmite formular. Acesta va ajunge si pe mailul tau unde e nevoie sa-l descarci si sa-l semenezi. Procedura spune ca urmatorul pas e sa mergi la casa de pensii din regiunea de care apartii sa depui acest document la ghiseu pentru a primi acces la cont. (ajuns acolo, eu am aflat ca se putea trimite si pe mail acest formular, desi procedura de pe site nu spunea asta). Dureaza o zi pana primesti un mail de confirmare din care poti intra sa-ti setezi o parola. Si cam asta e, ai un cont activ pe casa de pensii.

Cum verificii veniturile de la data angajarii pana in prezent.

Odata logat, mergi la meniul Datele mele din sistemul public de pensii si apoi la Stagii lunare dupa 04.2001. Dai generare raport, dureaza cateva secunde. Aici vezi veniturile luna de luna si angajatorul care le-a platit. Pentru fiecare luna in parte ai si punctajul aferent acelei luni.

Cum se calculeaza pensia

In sfarsit m-am lamurit si eu cum se calculeaza o pensie. Formula este urmatoarea:
Pensie = punctajul tau de pensie * valoare punct de pensie
Punctul de pensie are o valoare stabilita de guvernanti. In acest moment punctul de pensie are o valoare de 1586 lei. Daca vreti sa vedeti evolutia punctului de pensie in trecut, gasiti aici un tabel.
Punctajul tau de pensie este un calcul rezultat in urma veniturilor tale din campul muncii. Mai exact: in fiecare luna in care ai incasat un salariu, angajatorul iti livrează la stat impozitele, unul dintre ele fiind cel care se duce la casa de pensii. In raportul de pe contul tau creat pe casa de pensii, poti sa vezi pentru fiecare luna in parte punctajul tau.
Punctajul lunar este dat de impărtirea venitului lunar la salariul mediu brut pe economie din anul res­pec­tiv. Apoi, se cal­culează un punctaj anual, prin adu­na­rea punctajelor lunare din anul res­pectiv şi impărtirea sumei la 12. Si mai apoi, se calculeaza punctajul total care este suma punctajelor pe an impartita la numarul de ani in care ai contribuit. Ala este punctajul tau de pensie. Acest punctaj, inmultit cu valoarea punctului de pensie, da pensia.

Ce concluzii am tras eu dupa ce mi-am vazut datele si am facut niste calcule

Calcului pensiei e unul care nu avantajeaza deloc contribuabilul. Daca ar fi sa ies acum la pensie, cu veniturile mele peste medie din majoritatea perioadei in care am lucrat, pensia mea ar fi una mult sub asteptari. Ma afecteaza mult in acest calcul perioada de inceput in care am lucart, unde punctajul de pesnie lunar era sub 1, adica avem un venit sub cel mediu brut pe economie din anul res­pec­tiv. Practic, trebuie sa ai venituri mult peste medie in perioada urmatoare si in viitor ca sa compensezi in calcule perioada aia de inceput. Cu cat perioada aia de la inceput e mai lunga cu venituri mici, cu atat mai mult iti va afecta calculul final. Iar, faptul ca punctul de pensie e stabilit pur si simplu de guvernanti dupa cheremul lor, este iarasi o mare problema, pentru ca asta e un indicator care iti poate afecta venitul la pensie extrem de mult si nu prea ai nici un control asupra lui (poate doar la vot, dar si cu partea asta ne-am cam lamurit in ultima vreme cand conduc totusi unii nu pe baza votului si pe baza unor aliante si intelegeri ulterioare).

Pilonul 2 de pensii

Da, pe acest cont la casa de pensii poti inclusiv sa vezi contributiile tale la pilonul 2 de pensii. Asta daca te-ai inscris la unul. Aici vezi contributia ta bruta. In cazul meu, m-am inscris la NN la pilonul 2 si folosesc aplicatia lor sa vad cati bani am stransi, iar acolo valoarea e exacta pentru ca NN investeste acesti bani iar tie iti revine un profit, daca el exista.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

4 comentarii la „Mi-am facut cont online pe casa de pensii – calcul pensie 2022”

  1. Salut! Stie cineva- sau a intampinat aceeasi problema ca si mine- mi-am facut cont, am luat acceptul ,mi-au trimis mail cu setup parola,am setat parola, dupa 30 de sec te transfera la log in pe website…Web site PE CARE NU IL MAI GASESTE…intru pe alt browser,aceeasi problema…de ori unde intru- de pe alte case de pesii…pot sa intru pe site-ul lor…dar can sa intru pe portalul pensii pt log in…pagina inexistenta! A mai patit cineva asa ceva? Pls help! Cheers

    Răspunde

Lasă un comentariu