Interfata audio USB pentru inregistrare voce sau muzica pe PC | Audient iD4

De ceva vreme tot cochetez cu ideea de a dezvolta canalul de Youtube. Asta inseamna sa incep sa produc continut video cu tot cea ce implica el: video, audio, lumini, editare. Cei mai multi incep de la un banal telefon si-si extind gama de echipamente pe parcurs. Asta e si metoda corecta, doar ca eu m-am decis sa aleg calea mai grea, acea de a ma documenta la inceput suficient de mult incat sa pot crea din start un continut de calitate. Cand spun calitate, ma refer la calitatea executiei (video, sunet, lumi, postprocesare). Asta conteaza intr-o proportie de aprox 30% dintr-un eventual succes, restul find continutul in sine, mesajul transmis, subiectele in discutie, toate acestea reprezentand de fapt adevarata miza a succesului in acest segment.

Azi e despre sunet. Intr-o inregistrare video, sunetul este foarte important, un sunet de calitate slaba va determina urmaritorul sa renunte la scurt timp sa urmareasca subiectul. Poti opta sa inregistrezi direct cu camera, cu ajutorul unui microfon special adaptat care sa capteze la o calitate decenta (microfoanele integrate in camere nu se ridica la un nivel satisfacator), sau poti inregistra cu un microfon de studio, caz in care ai nevoie de un echipament audio care sa integreze o conexiune de tip XLR, standardul in domeniu pentru microfoane. Aceste echipamente se numesc „interfete audio USB” pe magazinele de profil.

In acest domeniu sunt cativa jucatori importanti, dar unul se remarca prin calitatea foarte buna a componentelor responsabile de captarea audio la nivel de calitate de studio: Audient. Audient este renumit in domeniu, fiind folosit de foart multi profesionisti in studiouri de inregistrare profesionale.

La baza portofoliului lor gasim Audient iD4, (575 Lei la Zeedoshop) o interfata audio USB simpla, cu un port XLR (intrare microfon) cu alimentare phantom 48V (este o caracteristica a microfoanelor de calitate care necesita aceasta alimentare pentru o captura audio de calitate) si cu iesire stereo balansata. Practic, ca sa fie mai pe intelesul tuturor, este o placa de sunet externa, conexiune USB, alimentare USB. Audioent iD4 mai include si 2 iesi de casti (6.3mm si 3.5mm) ambele cu o latenta foate mica pentru monitorizare in timp real.

audient id4

Am mai scris despre DAC-uri, acesta este tot un DAC si cea ce il face deosebit este convertorul Analog-Digital si Digital-Analog de la Burr-Brown, renumit pentr calitatea audio pe care o poate reda. Audient iD4 este probabil cel mai ieftin DAC audio cu un convertor Burr-Brown.

audient id4

Momentan fac teste, impreuna cu un microfon Audio-Technica AT2035, despre care o sa scriu un articol separat. Sunt impresionat de calitatea audio pe care acest setup o reuseste. Vocea din inregistrari este impecabila, ca soft pe PC folosesc Audacity. Recomand cu tarie acest setup celor care creaza podcasturi, e o solutie de top la un buget optim pentru calitatea oferita.

audient id4

La minusuri pentru Audient iD4 as mentiona calitatea audio pe casti. Aici banuiesc ca de vina este amplificarea dedicata pentru casti de care dispune, dar pe undeva e de inteles, iesirea asta de casti fiind dedicata monitorizarii. Eu il tin mereu conectat la PC si il folosesc practic ca placa de sunet atunci cand nu inregistrez, asta e motivul pentru care mi-as fi dorit ceva mai multa calitate pe iesierea de casti. Intr-o comparatie cu acest mic DAC de la Cambridge Dacmagic Xs (review aici), acesta din urma sta mai bine la calitatea sunetului in casti. La iesirea pe difuzoare amplificate, Audient iD4 este foarte bun, nimic de reprosat. Apropo, iesierea asta este compusa din 2 conectori de 6.3mm, gandita pentru monitoare de studio.

Imi place mult aces DAC extrn, e si foarte elegant pe birou langa monitor. Totusi, calitatea scazuta a semnalului pe iesierea de casti ma face sa ma gandesc serios la un upgrade. O optiune e Audient iD22 care la un pret de aprx 1700 lei ofera un upgrade important pe partea de sunet, mai ales la amplificare casti. Dar e destul de scump, asa ca mai urmaresc si niste echipamente similare de la M-Audio, care sunt mult mai accesibile (in jur de 400-600 lei).


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu