Android M – urmatorul Android, lansare, detalii, instalare

Android M Developer Preview a fost lansat de Google. La lansare, oficialii Google au declarat ca prin aceasta versiune, citam “gone back to basics”. In timp de Android Lollipop a venit cu o interfata schimbata, restilizata, noua versiune se va concentra pe imbunatatirea stabilitatii si a aspectelor practice.

Andoid M, ultimul sistem de operare Andorid

Iata sase caracteristici noi pe care Andoid M le aduce:

App permissions – pentru prima data utilizatorii de Android vor putea sa customizeze aplicatiile si sa aprobe/blocheze anumite functii ale aplicatiilor. Totul intr-un mod foarte mult simplificat. Utilizatorul va fi notificat sa aprobe sau sa blocheze anumite functii in momentul cand va incerca sa le acceseze pentru prima data, nu la instalarea aplicatiei. Ulterior, poti schimba aceste optiuni in Settings.

Android M app permisions

Web experience – Google a lucrat la modul cum utilizatorul interactioneaza pe smartphone cu paginile web sau aplicatiile. O functie nou introdusa aici este “Chrome custom tabs”. Aceasta va permite deschiderea unei pagini web customizate in Chrome in topul aplicatiilor active fara a mai dechide separat aplicatia Chrome. Aceasta functie va oferi viteza si experienta web mai bune cand navighezi intre aplicatii si web. Chrome Custom Tabs suporta autentificare automata, autofill, salvare parole.

Fingerprint support – Google va standardiza functia de scanare amprenta pe dispozitivele cu Andoid M. Noua functie va putea fi folosita nu numai pentru a debloca telefonul, dar si pentru a aproba plati sau cumparaturi. Desigur, pentru a suporta aceasta functie, telefonul trebuie sa fie dotat standard cu un scanner de amprenta hardware. E de asteptat deci, ca acest scanner sa fie implementat standard de acum pe noile telefoane.

Mobile payments – Android Pay este noul sistem de plata cu mobilul dezvoltat de Google. Scopul acestuia este de a simplifica procesul de comanda si plata cu ajutorul telefonului. Google spune ca noua aplicatie va oferi: “simplicity, security and choice” si va da pozibilitatea sa faci plati de pe telefonul mobil (folosind cardul de credit) in majoritatea magazinelor online improtante din lume. Este compatibil cu orice device care incorporeaza NFC si este suportat de American Express, Visa, Mastercard, precum si de operatori importanti de servicii de voce si date.

App links – Utilizatorii de Andoid sunt deranjati de felul in care sistemul de operare trateaza in acest moment deshiderea unor linkuri accesate din web browser. La fiecare accesare, utilizatorul este notificat sa aleaga o aplicatie cu care respectivul link sa fie deschis. Un proces enervant care va fi tratat altfel in Andorid M. Google va optimiza aplicatiile in asa fel incat acest proces sa fie unul automat, deschiderea unui link accesat sa se faca fara interventia utiliztorului.

Power and Charging – Andoid lanseaza Doze, o functie care imbunatateste durata de viata a bateriei. Aceasta aplicatie, conectata la senzorii telefonului, poate sa detecteze situatiile in care acesta nu e folosit, reducand astfel la maximum procesele care ruleaza in background. Totusi, notificarile importante for functiona.

Andoid M interfata

Data de lansare

Android M, versiunea finala va fi lansata oficial in Q3 2015. In acest moment, vesiunea Developer Preview este disponibila pentru Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 si Nexus Player.

Instalare: un tutorial detaliat gasiti aici

Lasă un comentariu