2022 MacBook Pro sau MacBook Air cu M2, care e de fapt problema cu stocarea SSD

MacBook Pro cu M2 si MacBook Air cu M2 au viteze de scriere si citire mai mici decat modelele anterioare cu procesoare M1. Dar asta e valabil doar in cazul modelelor cu stocare de 256 GB SSD.

Explicatia e simpla: MacBook cu M1, varianta cu 256 GB SSD, dispune de 2 cipuri de memorie SSD (cate 128 GB fiecare), in felul asta, scrierea si citirea sunt mai rapide pentru ca se distribuie transferul de date pe 2 cipuri simultan. Modelele noi de MacBook Pro si Air cu M2, au doar un singur cip de stocare pentru varianta de 256 GB (doar pentru varianta asta de 256 GB e valabila treaba asta). Asta e motivul pentru care viteza de scriere/citire e mai mica la noul model. Procesorul M2 e clar mai performant decat M1, dar e limitat in acest caz de arhitectura cu un singur cip de memorie flash.

Conteaza? Da, conteaza si afecteaza performanta per total a laptopului. Asta si pentru ca, respectivele modele sunt cumparate de obicei cu 8 GB memorie RAM. Cei 8 GB de memorie RAM pot fi suficienti in multe task-uri uzuale, dar in aplicatii mai complexe, atunci cand sistemul de operare atinge limita de 8 GB de memorie RAM in utilizare, va folosi ca memorie RAM suplimentara fix stocarea SSD. In acel moment, viteaza de transfer pe SSD scade si mai mult pentru ca atat procesorul cat si tu ca utilizator folosesti acea stocare sa accesezi date din ea, lucru care afecteaza drastic performanta.

Sa-mi cumpar sau sa evit aceste MacBook cu M2 cu 256 GB SDD?

Pentru o utilizare normala de office, browsing sau multimedia, nu vei sesiza probleme de performanta. Daca lucrezi cu aplicatii mai complexe, compilare cod, editare foto-video, grafica, atunci evita modelul de 256 GB SSD si mergi pe minim 512 GB. Diferenta de pret la MacBook Air cu M2 intre varianta cu 256 GB vs 512 GB stocare e de 300 USD in configuratorul Apple. La raft, la noi, probabil va ajunge pe la 400 EUR aceasta diferenta. Nu e putin, dar trebuie sa faci acest efort daca lucrezi cu aplicatii din cele mentionate mai sus.

Citeste si…

Apple MacBook Pro de 14 si de 16 inch noi, cu procesoare M1 Pro si M1 Max. Casti noi, Airpods 3

De ce mi-am luat MacBook Pro cu M1? Și un prim feedback.

Apple iPad Pro are ceva probleme cu bateria, dar cred ca am gasit o solutie

Mac Studio și monitor Studio Display cu Apple M1 Ultra, nou de la Apple

Caști wireless Bose vs Sony vs Apple vs Sennheiser


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

2 comentarii la „2022 MacBook Pro sau MacBook Air cu M2, care e de fapt problema cu stocarea SSD”

Lasă un comentariu